Blue Monday: gelukkig schijnt de zon

18 jan 2016, 13:55 Nieuws
depressief down standbeeld parijs toni birrer by sa 20 cropped
Een Britse psycholoog verzon in 2005 een formule die uitwees dat de derde maandag van het jaar de dag is waarop het grootste aantal mensen zich het meest gedeprimeerd voelt.
Van zo'n verzinsel zou je eigenlijk vrolijk moeten worden, maar Cliff Arnall is met de door hem bedachte formule toch wel serieus bezig geweest.
Hij baseerde zijn formule namelijk op het feit dat veel mensen na de feestdagen van december hogere schulden hebben. Daarnaast hebben velen een aantal goede voornemens zien mislukken. En tenslotte is de gemiddelde weersgesteldheid rond deze tijd van het jaar ook niet om vrolijk van te worden.
Wat dat laatse betreft kan dit dus onmogelijk Blue Monday zijn, of je moet gaan somberen vanwege een stralende hemel in combinatie met vrieskou.
Wie zich ondanks het goede weer vandaag toch zo depri voelt als een deur moet er alleen even voor zorgen dat het dopaminegehalte wat wordt opgekrikt. Dopamine is een lichaamseigen stofje dat het geluksgevoel versterkt.
Ga bewegen
Regelmatig lichamelijke training zorgt voor meer aanmaak van dopamine in het brein. Wanneer we bewegen komen er stoffen vrij die de aanmaak van dopamine stimuleren. Genoeg beweging en sporten zorgt er dus voor dat je gelukkig en gemotiveerd bent. Maak bijvoorbeeld tijdens de lunch even een snelle wandeling van een kwartier. Of ga lekker schaatsen op de ijsbaan in Geleen.
Goed eten
Met behulp van goede voeding kun je er ook voor zorgen dat er meer dopamine aangemaakt wordt in je hersenen. Vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van dopamine, zorg dus dat je voldoende fruit binnenkrijgt tijdens de lunch.
Ook pure chocolade is een bekend voedingsmiddel waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Zorg wel dat het échte, pure en natuurlijke chocolade is, dus met minimaal 70 procent cacao.