BMW duurste auto om te verzekeren, premies verdubbeld in 10 jaar

05 sep , 11:10 Nieuws
zwarte bmw
Een Citroën is in ons land de goedkoopste auto om te verzekeren. Voor een BMW betaal je gemiddeld twee keer zoveel premie.
Dat blijkt uit een data-analyse van Independer op basis van miljoenen vergelijkingen. Verder valt op dat de gemiddelde prijs voor een autoverzekering binnen 10 jaar tijd ruim is verdubbeld. In augustus 2015 betaalde je jaarlijks gemiddeld 582,32 euro. In augustus dit jaar is dat bedrag 1186,78 euro. Voor jonge bestuurders was de stijging het hoogst. Ben je tussen de 18 en 24 jaar oud? Dan kost de gemiddelde autoverzekering bijna 2.000 euro op jaarbasis.

Beginnend bestuurder moet premiestijging van 103% slikken

Procentueel gezien komt de jonge bestuurder er het slechtst vanaf. Vergeleken met augustus 2015 is de groep 103% duurder uit. In de groep 55 tot 64 jaar is de stijging lager. Berekeningen van Independer laten voor die groep een premiestijging van bijna 80% zien.
“Heb je net je rijbewijs behaald? Dan is de volgende stap je eerste eigen auto. Kijk je naar de kosten van een autoverzekering in de groep 18 tot 24? Dan kan de prijs fors oplopen. Dat is zuur, maar heeft een logische verklaring”, zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer. “Je hebt pas net je rijbewijs. Daarom heb je weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor krijg je minder premiekorting. En omdat je nog niet veel ervaring hebt, vindt de verzekeraar je een extra groot risico vergeleken met een ervaren bestuurder.”
De reden van de premiestijging ligt aan verschillende factoren. Zo zijn verzekeraars meer geld kwijt aan schadelasten. In de afgelopen vier jaar zien verzekeraars ieder jaar een stijging. Dit is dan ook een belangrijke reden voor de premiestijging. Auto-onderdelen worden geavanceerder en duurder, zoals bij elektrische auto’s. Het vervangen ervan kost meer geld. Samen met inflatie en een algehele stijging van bijvoorbeeld de prijs op grondstoffen en arbeid, zorgt het voor een hogere premie.

Citroën en Renault het goedkoopst, BWM-rijders betalen de hoofdprijs

Ook op merkniveau stijgen de premies flink. Citroën-rijders betalen gemiddeld het minst voor hun autoverzekering. De premie bedraagt jaarlijks bijna 980 euro. Vergeleken met augustus 2015 zijn ze ruim 98% duurder uit. Ook eigenaren van Renault en Fiat zijn relatief goedkoop uit. Jaarlijks schrijven ze rond de 1.000 euro over naar hun verzekeraar. BMW-rijders betalen volgens de cijfers van Independer het meest. Per jaar bedraagt de premie gemiddeld een kleine 1.900 euro. Vergeleken met augustus 2015 betalen ze 83% meer.
“Grotere en zwaardere auto’s zoals een BMW veroorzaken bij een aanrijding meer schade. Daarnaast zijn vervangende onderdelen voor deze voertuigen ook nog eens duurder en worden ze sneller gestolen”, zegt Independer-expert Menno Dijcks. “Rijd je een Fiat of Renault? Dan gaat het vaak om een kleiner voertuig dat minder weegt. Dit zie je dan ook direct terug in de jaarlijkse premie.”