Boekje over waterschapsbelastingen

04 mrt 2016, 19:01 Nieuws
waterschapsbelastingen het hoe en waarom
Het is weer tijd voor de lokale belastingaanslagen. Daarbij zit ook de belastingaanslag voor de waterschapsbelasting. Waarom betalen we deze belasting? En hoe hoog is deze?
De Unie van Waterschappen geeft uitleg in het boekje 'Waterschapsbelastingen 2016 - Het hoe en waarom'.
Waarom betalen we waterschapsbelasting?
Waterschappen heffen belastingen om Nederland droog, veilig en leefbaar te houden. Ze zorgen er met hun investeringen voor dat er wordt ingespeeld op ontwikkelingen als zeespiegelstijging, droogte, regenwateroverlast, bodemdaling en verzilting. Waterschappen financieren hun taken vrijwel volledig uit eigen belastingheffing.
De waterschappen gebruiken het belastinggeld voor het beheer van bijna 18.000 kilometer waterkeringen, 225.000 kilometer sloten, rivieren en andere watergangen en 7.500 kilometer wegen. Bovendien zuiveren de waterschappen jaarlijks zo’n 2 miljard kubieke meter afvalwater. Dit is vergelijkbaar met de inhoud van 800.000 Olympische zwembaden.
Lastenontwikkeling
De Unie van Waterschappen inventariseert elk jaar de tarieven van de waterschappen. In het boekje 'Waterschapsbelastingen 2016 - Het hoe en waarom´ is te lezen dat de belasting voor een gezin van 4 personen en een koopwoning van 200.000 euro in 2016 is gestegen met gemiddeld 4 euro. Met 1,5% is dat een half procent boven de inflatie. Gemiddeld betaalt een gezin dit jaar 315 euro aan waterschapsbelasting. Door samenwerking, efficiencyverbetering en innovaties houden de waterschappen de rekening zo laag mogelijk.
Aanbieding eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van het boekje werd op 19 februari aangeboden aan per 1 april 2016 aftredend bestuurslid van de Unie van Waterschappen, Huub Hieltjes. Hieltjes zat op 19 februari voor de laatste keer de commissie Bestuurszaken, Communicatie en Financiën van de Unie van Waterschappen voor.