Op dinsdag 20 mei 2025 gaat in Sittard-Geleen de bouw van Brightlands Circular Space officieel van start.
Met deze unieke demonstrator zet Nederland een belangrijke stap voor versnelling van de transitie naar een circulaire plastics-economie. Brightlands Circular Space wordt een internationaal knooppunt waar bedrijven, kennisinstellingen, beleidsmakers en industrieel designers experimenteren, co-creëren en samenwerken aan duurzame innovaties op het gebied van plastics — van verpakkingen tot toepassingen in de automotive, textiel en elektronica.
Tijdens een feestelijk moment wordt het bouwbord onthuld en lichten de initiatiefnemers de ambitie en impact van dit project toe voor de regio, Nederland en Europa.
Brightlands Circular Space is een joint venture van Brightlands Chemelot Campus, Maastricht University en TNO en richt zich op een integrale benadering van de volledige plasticwaardeketen: het samenbrengen van productie en gebruik tot hergebruik en recycling. De faciliteit wordt een open toegankelijke plek voor ontwikkeling en toepassing van nieuwe kennis en waar technologieën kunnen worden getest, producten op industriële schaal kunnen worden ontwikkeld en opgeschaald, en nieuwe businessmodellen en samenwerkingsvormen invulling krijgen. Daarmee helpt Brightlands Circular Space partijen om sneller te innoveren, de tijd tot marktintroductie van circulaire oplossingen te verkorten en om innovatierisico’s te verlagen.
De demonstratiefaciliteit, gelegen op de Brightlands Chemelot Campus, bestaat uit vier samenhangende onderdelen voorzien van geavanceerde apparatuur en expertise:
- Circular House: een makerspace en ontmoetingsplek voor co-creatie, materiaalanalyse, businessmodellen en valorisatie van circulaire innovaties.
- Polymer Processing-faciliteit: gericht op procesoptimalisatie, nieuwe polymeren en producttests.
- Plastic Waste Preprocessing-faciliteit: voor hoogwaardige voorbewerking van plastic afval en een betere kwaliteit van recyclaat.
- Procesmodule (Skid)-, pilot- en demonstratorfaciliteit: waar nieuwe technologieën en processen kunnen worden opgeschaald.
De noodzaak voor circulaire oplossingen in plasticgebruik is groter dan ooit. Brightlands Circular Space biedt concrete handvatten voor een duurzame 2
toekomst waarin plastics functioneel, veilig én herbruikbaar zijn. Dat gaat niet alleen over technologie en businessmodellen, maar ook over de ontwikkeling van talent en een nieuw verhaal om consumenten en bedrijven mee te nemen in de circulaire plastics economie.
De bouw wordt mede mogelijk gemaakt door investeringen vanuit de founding partners, financiering uit het Nationaal Groeifonds en het Europese Just Transition Fund. BAM tekent voor de bouw, en het ontwerp is in handen van architectenbureau Broekbakema. Oplevering staat gepland in 2026.