Brief Dorpsraad Susteren over windmolens langs de Duits-Nederlandse grens

16 jun , 20:00 Nieuws
windmolens aan de grens
De gemeente Selfkant heeft plannen om dicht bij de grens met Nederland meerdere windmolens te plaatsen.
De Dorpsraad van Susteren maakt zich daar ongerust over en stuurde in maart een open brief rond waarin de zorgen werden geuit. De Dorpsraad voelt zich niet gehoord door de Duitse buurgemeente en heeft nu een follow-up-brief rondgestuurd om de stand van zaken van dit moment onder de aandacht te brengen.
De door de Dorpsraad geuite zorgen hebben geleid tot vragen aan de Europese Commissie. Ditzelfde verhaal speelt overigens in meerdere gemeenten langs de oostgrens van Nederland en ook daar groeit het protest tegen vergelijkbare Duitse windmolenplannen.
In Nederland speelt nog altijd een discussie over de afstandsnormen in relatie tot bebouwing en is er veel aandacht voor het voorkomen van overlast en mogelijke gezondheidsproblemen.
De Dorpsraad van Susteren hierover: "Wie als inwoner van de Nederlandse grensregio de persmedia in de buurlanden volgt zal opvallen dat het thema 'gezondheid' in relatie tot windturbines in de Duitse en Belgische pers weinig tot geen aandacht krijgt. Ook zien we, in tegenstelling tot Nederland, geen artsen in de pers verschijnen die oproepen een pas op de plaats te maken rond windenergie."