Broedseizoen begonnen, verjagen roeken gestopt

10 apr 2017, 15:59 Nieuws
mnerlr3w9dp4crsn711gejlz6 roek martin addison cc by sa 2
Omdat de roek een beschermde diersoort is, mag deze niet zomaar verjaagd worden. De gemeente heeft daarom vorig jaar een een roekenbeschermingsplan opgesteld. Hierin staan de maatregelen om de overlast van roeken te verminderen.
Op basis daarvan heeft de gemeente een vergunning ontvangen voor het verjagen van roeken. Maar nu het broedseizoen is begonnen is het verjagen van roeken nu stopgezet.
In de Heistraat en de Dr. Nolenslaan in Sittard zijn in januari oude nesten met een hoogwerker verwijderd. Dit bracht een grote verontrusting teweeg onder de roeken. In de Heistraat zijn daarna geen nieuwe nesten meer aangemaakt! In de Dr. Nolenslaan in Sittard zijn nu in totaal nog 102 nesten. In de Meidoornstraat in Geleen zijn ook in januari de nesten verwijderd en hier bleef de groep roeken tot eind maart geheel weg. Twee koppels zijn echter toch weer gaan broeden in de Meidoornstraat.
Er zijn nu veel minder roekennesten dan vorig jaar. De verjaagacties in de Meidoornstraat in Geleen en de Heistraat en Dr. Nolenslaan in Sittard hebben dus iets opgeleverd. Roeken verjagen is echter een kwestie van lange adem en wordt nadat de jonge roeken zijn uitgevlogen weer hervat. Wethouder Leon Geilen (o.a. Leefomgeving): "Roeken laten zich jammer genoeg niet zomaar verjagen. Het duurt vaak jaren voordat de maatregelen definitief effect hebben."