Carnavalisten gaan binnenkort auto's tellen op A76

01 dec 2016, 19:07 Nieuws
carnavalswagen
Om aan te tonen dat het verkeer op de A76 op zondagochtend stukken minder druk is dan tijdens de spits gaan carnavalisten dan verkeerstellingen houden.
Met deze ludieke actie willen de carnavalisten bereiken dat zij via de kortste route - de snelweg - met hun praalwagens naar België kunnen rijden om daar deel te nemen aan de stoeten die daar met halfvasten plaatsvinden.
Veel carnavalsverenigingen uit de Westelijke Mijnstreek trekken elk jaar mee in de stoet van bijvoorbeeld Maasmechelen. Tot vorig jaar reden de praalwagens dan onder politiebegeleiding een stukje over de A76. Maar vorig jaar mocht dat ineens niet meer van Rijkswaterstaat: te gevaarlijk...
In plaats daarvan moesten de carnavalisten voortaan gebruik maken van de binnenwegen. Voor een vereniging uit Stein betekende dat een omrit van in totaal zo'n 80 kilometer - 40 heen en 40 terug. Die reis blijkt in de praktijk gevaarlijker dan het korte stukje over de snelweg.
Binnenkort gaat een vertegenwoordiging van de carnavalisten, waaronder het Sittardse Optoch Kommitee, opnieuw in gesprek met Rijkswaterstaat. Zij hebben minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) opgeroepen de oversteek van de Maas weer via de A76 toe te laten.