CBR onderzoekt rijvaardigheid 85-jarige Roosterenaar

06 okt 2016, 19:03 Nieuws
politiewagen achterzijde
Een 85-jarige inwoner van Roosteren is afgelopen woensdag in die plaats met zijn auto achteruit tegen de gevel van een woning aan Achter de Borgh aangereden.
De bestuurder bleef daarbij ongedeerd, maar de voorgevel van de woning raakte door de klap flink beschadigd.
Uit onderzoek bleek dat de bejaarde bestuurder vorig jaar ook al eens tegen de gevel van zijn eigen woning is gereden. Ook werd duidelijk dat de man lichamelijke klachten heeft die bij beide aanrijdingen een rol speelden.
Daarom heeft de politie het rijbewijs van de man ingenomen en opgestuurd naar het CBR, waar een onderzoek naar de rijgeschiktheid en rijbekwaamheid van de man werd gevorderd.

Twijfel over iemands rijvaardigheid in uw omgeving?

Vaak twijfelen familieleden, kennissen en omwonenden van oudere mensen of zij nog wel veilig in een auto kunnen rijden. Lichamelijke klachten en geestelijke klachten (denk aan dementie) gaan helaas een rol spelen. Binnen de geldigheidstermijn van het rijbewijs wordt men niet gekeurd. Weliswaar is men zodra men de 75 jaar is gepasseerd verplicht om zich elke vijf jaar te laten keuren door een arts, maar na een positieve keuring kan op die leeftijd in vijf jaar tijd snel veel in negatieve zin veranderen.
Als u dit constateert is het van belang om daarover in gesprek te gaan. Een beladen onderwerp, want de mobiliteit wordt door het vrijwillig inleveren of ongeldig verklaren van een rijbewijs immers sterk verminderd. De leefwereld wordt ineens een stuk kleiner en bovendien wordt vaak de afhankelijkheid van anderen een stuk groter. Dat maakt een gesprek over dit onderwerp vaak moeilijk. Als de veiligheid van de bestuurder van een auto, de inzittenden en die van andere weggebruikers in het geding is zullen er echter maatregelen genomen moeten worden. Praat er eens over met de huisarts of de wijkagent. De Wegenverkeerswet 1994 biedt mogelijkheden om het CBR een onderzoek in te laten stellen.

Signalen

Als er vaak kleine aanrijdingen gebeuren of gevaarlijke situaties ontstaan, is dat een reden om eens kritisch te bekijken of uw vader/moeder/opa/oma nog wel de geschiktheid heeft om in een auto te kunnen rijden.