CDA-statenlid Maud Hermans stelt vragen vanwege situatie bij Zuyderland

25 nov 2016, 18:23 Nieuws
zuyderland medisch centrum sittard augustus 2016
Naar aanleiding van de berichten dat op beide locaties van het Zuyderland Ziekenhuis patiënten zouden worden geweigerd vanwege een beddentekort heeft Maud Hermans, namens het CDA lid van Provinciale Staten, vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.
Het Zuyderland ziekenhuis heeft laten weten dat het beddentekort in de regio mede is te wijten aan de verandering in het landelijke beleid aangaande de AWBZ. Volgens het CDA dient patiënten de benodigde zorg te worden geboden waar men recht op heeft en mag wegsturen vanwege een gebrek aan bedden nooit een optie zijn. Een dergelijke situatie moet in de toekomst dan ook worden voorkomen, zo vindt het CDA.
De CDA-fractie wil van het College van GS weten of zij de mening van Zuyderland deelt dat de drukte wordt veroorzaakt door het wegvallen van de AWBZ en of het nieuw ontstane probleem al onder de aandacht is gebracht bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Ten tijde van de wetswijziging is er door het College intensief gelobbyd om tot een betere verdeling van de gelden te komen om problemen in Limburg te voorkomen. Het CDA vraagt zich af of dat destijds heeft geleid tot een wijziging in het beleid of dat dit door de nationale politiek is genegeerd.
Ook wil het CDA weten of het College de landelijke overheid erop heeft gewezen dat een nieuwe verdeling van zorggelden in Limburg tot tekorten kan leiden door een relatief hoog aantal zorgbehoevenden in deze regio.
Tenslotte vraagt het CDA het College om dit probleem samen met de relevante instanties opnieuw onder de aandacht te brengen van de nationale overheid en om dit ook tijdens de nieuwe kabinetsformatie te doen.