Centrale Stadswinkel geëvalueerd

09 jun 2015, 20:01 Nieuws
nieuwe stadswinkel geopend
Na een ingrijpende verbouwing van de begane grond etage van het Geleense gemeentehuis ging daar op 1 januari 2014 de nieuwe, centrale stadswinkel voor Sittard-Geleen van start.
De stadswinkels in Sittard en Born gingen dicht, wel werden daar afhaalbalies ingesteld. Voor het aanvragen van gemeentelijke producten moest (bijna) iedereen voortaan naar Geleen. De gemeente zegt in 2014 een beperkt aantal (13) klachten ontvangen te hebben van burgers vanwege het feit dat zij voortaan nog slechts in de stadswinkel in Geleen terecht kunnen.
In de dienstverlening werden vanaf 1 januari een aantal wijzigingen doorgevoerd: verruiming van de openingstijden, een uitbreiding van de dienstverlening via internet, uitsluitend werken op afspraak, service op maat voor inwoners die op medische gronden niet naar de stadswinkel kunnen komen, het instellen van een afhaalservice bij de recepties in het gemeentehuis van Geleen, Sittard en Born en het thuis bezorgen van waardedocumenten tegen bezorgkosten (wanneer de landelijke proef van het ministerie van BZK positief wordt beoordeeld).
Alles op afspraak
Uit een onlangs door de gemeente gehouden Klanttevredenheidsonderzoek komt naar voren dat de burgers in 88 procent van de gevallen (zeer) tevreden zijn over het uitsluitend op afspraak werken. De gemeente heeft in 2014 slechts drie klachten ontvangen over het feit dat burgers alleen nog maar op afspraak terecht konden. In de praktijk blijkt verder dat voor 80 procent van de gemaakte afspraken geldt dat zij binnen een wachttijd van vijf minuten van het geplande tijdstip plaatsvinden. Het maken van afspraken gebeurt in slechts 26 procent van de gevallen via internet, de meeste afspraken worden nog telefonisch gemaakt. De wachttijd tot een afspraak bedraagt momenteel gemiddeld 3 tot 4 dagen, in enkele gevallen kan dat langer zijn.
Dienstverlening via internet
Door de verruiming van de dienstverlening via internet kunnen alle producten van Burgerzaken, waarvoor burgers niet persoonlijk naar de stadswinkel hoeven te komen, nu digitaal aangevraagd worden. Bij Vergunningen kunnen naast de Wabo-producten ook vergunningen voor kleinschalige evenementen, kansspelen en collectevergunningen via internet aangevraagd worden. Op dit onderdeel is nog verdere digitalisering mogelijk. Dit wordt in de loop van 2015 verder uitgewerkt.
Computers en hulp voor bewoners in wijksteunpunten
In zes wijksteunpunten zijn inmiddels computers en printers beschikbaar zodat burgers ook daar van de mogelijkheid gebruik kunnen maken, eventueel met ondersteuning van de professionele krachten die daar aanwezig zijn, digitaal producten aan te vragen.
Service op maat
Bewoners van diverse zorginstellingen, gedetineerden in de Geerhorst en bewoners die op medische gronden niet naar het gemeentehuis kunnen komen krijgen service op maat aangeboden. Deze bewoners worden per stadsdeel een maal per maand bezocht.
Proef thuisbezorging reisdocumenten
Het ministerie van BZK is in 2013 in samenwerking met een aantal gemeenten een proef gestart met het thuis bezorgen van reisdocumenten. Uitgangspunt daarbij is dat de beveiliging optimaal is ingericht en de thuisbezorging past binnen de wetgeving. De eerste resultaten wijzen erop dat de proef succesvol verloopt als bezorging gratis is; zodra voor deze service betaald moet worden, is de animo bij burgers aanmerkelijk minder. De proef loopt tot eind 2015.
Verruiming openingstijden in de stadswinkel Geleen
De verruiming van de openingstijden (alle werkdagen van 08:00-18:00 uur en op donderdag van 08:00-20:00 uur) wordt door de burgers als positief ervaren. Toch ontstaan er op gezette tijden nog wachtrijen aan de receptie en de balies Burgerzaken, vooral veroorzaakt doordat burgers vaak (veel) vroeger dan op het afgesproken tijdstip naar de stadswinkel komen. Mogelijke oplossingen om deze wachtrijen te verkorten, worden thans onderzocht.
Afhaalbalie in stadhuis Geleen, Sittard en Born
Zowel in de stadswinkel te Geleen als bij de afhaalservices in Sittard en Born bestaat de mogelijkheid om reisdocumenten en rijbewijzen af te halen. Burgers hoeven hiervoor geen afspraak te maken.
In 2014 ging het om de volgende aantallen:
 - stadswinkel Geleen 12.807 stuks (71%)
- afhaal service Sittard 2.894 (16%)
- afhaalservice Born 2.361 (13%)
Aanpassing openingstijden afhaalbalie Born
Omdat is gebleken dat wekelijks in Born op de maandagmorgen gemiddeld slechts 2 bezoekers komen wil de gemeente de afhaalservice op die ochtend opheffen. Op woensdagochtend wil de gemeente de afhaalbalie in Born vanaf 1 september een uur langer openstellen van 09:00-13:00 uur. Op de woensdagmiddag gaat de balie een uur eerder open, maar ook een uur eerder dicht: van 16.00-18.00 uur. Die tijden zijn nu nog van 09:00-12:00 uur en van 15:00-19:00 uur.