Chéri Samba - J'aime la couleur & le monde - Museum De Domijnen

18 jun 2019, 9:14 Nieuws
jaime la couleur detail
Chéri Samba

"Colour is what I experience, it's the universe. Everything that comes out of painting is really precious.

I remember a French journalist telling me that painting had become obsolete in the West, and that no one was interested in it anymore. I said it was perhaps a sign that the artists had nothing more to pass on, nothing more to say. That's not true for me. I have a suitcase full of ideas (-) and if God grants me a long life, I'll take the time to develop all of them. My work is done on a daily basis, and as long as the world turns my work will never end."

Chéri Samba, 2002-2003

Chéri Samba - J'aime la couleur & le monde in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen, van 23 juni–29 september 2019

Met trots presenteert Museum De Domijnen voor hedendaagse kunst deze zomer een tentoonstelling van de Congolese schilder Chéri Samba. Met zijn uitbundige schilderijen, waarin hij kleurrijke figuratie samenbrengt met eigenhandige teksten, geldt hij tegenwoordig als één van de meest vooraanstaande hedendaagse Afrikaanse kunstenaars. De tentoonstelling in Sittard vormt de eerste museumsolo van Chéri Samba in Nederland, en één van de eerste gelegenheden sinds decennia dat in Nederland een substantiële groep werken van Samba wordt gepresenteerd.

De Congolese schilder Chéri Samba (Kinto M'Vuila, 1956) werd geboren als oudste van tien kinderen en groeide op in een landelijke omgeving. Zijn vader was smid, zijn moeder boerin. Op zijn zestiende verliet hij de school en zijn dorp om zich als reclameschilder te vestigen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. In 1975 vestigde hij zijn eigen schilderatelier in deze metropool. Gaandeweg ontwikkelde de kunstenaar zijn karakteristieke 'Samba-handschrift' van kleurrijke, met glitter bestrooide, verhalende schilderijen vol begeleidende teksten waarin de kunstenaar persoonlijk commentaar levert op de wereld en zelf vaak figureert. Het zijn humoristische en wrange schilderijen die de directheid van strips hebben. "I had noticed that people in the street would walk by paintings, glance at them and keep going. I thought that if I added a bit of text, people would have to stop and take time to read it, to get more into the painting and admire it"

, verklaarde de kunstenaar later. Voor zijn werk bedacht hij het predicaat 'popular painting' – een kunststroming waarachter zich ook andere kunstenaars van zijn generatie schaarden.

De tentoonstelling Magiciens de la Terre

in het Centre Pompidou en de Grande Halle de la Villette in Parijs (1989) betekende de internationale doorbraak van Samba's werk. Tegenwoordig geldt Chéri Samba als één van de belangrijkste Afrikaanse kunstenaars, en is zijn werk niet meer weg te denken uit biënnales en mondiale overzichten van hedendaagse kunst. In Nederland is Samba ook niet geheel onbekend. Zijn werk werd gepromoot door de Arnhemse Galerie 20 x 2 van Felix Valk en Galerie Apunto in Amsterdam. Samba's schilderijen waren prominent aanwezig in de tentoonstelling Africa Now in het Groninger Museum (1991) en de manifestatie African Art Events in Maastricht (1992). In 2005 werd de kunstenaar bekroond met een prijs van het Prins Claus Fonds.

Lees verder onder de afbveelding.

checc81ri samba je28099aime la couleur le monde
Chéri Samba - J'aime la couleur & le monde

Met zo'n dertig schilderijen biedt de tentoonstelling in Museum De Domijnen een overzicht van de ontwikkeling en thematische samenhang van Samba's oeuvre. Veel van de werken in de tentoonstelling werden recent vervaardigd en worden hier voor het eerst gepresenteerd. De tentoonstelling is vernoemd naar het gelijknamige schilderij, gebaseerd op één van de prenten van de Nederlandse graficus M.C. Escher. De tentoonstelling van Chéri Samba zal worden gedocumenteerd in een publicatie.

Tegelijk met de tentoonstelling van Chéri Samba presenteert het museum een keuze uit de verzameling hedendaagse kunst. De international vermaarde verzameling hedendaagse kunst van de gemeente Sittard-Geleen heeft een sterk geëngageerd en maatschappij-kritisch karakter. Aansluitend bij de 'popular painting' van Samba wordt het werk van verschillende mondiale kunstenaars getoond die zich van woord en beeld bedienen, of kritisch kijken naar de (eigen) samenleving. Deze presentatie omvat werk van onder anderen Os Gemeos, Eugenio Dittborn, Öyvind Fahlström, Ed Templeton en Bárbara Wagner.

De tentoonstelling werd samengesteld door Roel Arkesteijn, conservator hedendaagse kunst, Museum De Domijnen, Sittard. Met speciale dank aan Erik en Luc Mulier, Marit Jacobs en Wouter Welling, evenals Pascal Polar.

Op zondag 28 juli, 25 september en 29 september om 15:00 uur geeft curator Roel Arkesteijn rondleidingen door de tentoonstelling van Chéri Samba. Deze rondleidingen zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling. Reserveren is gewenst.