CHILL en OCRS werken aan spons tegen olievervuiling

20 jun 2016, 13:34 Nieuws
chemelot campus entree gate 21
Door de samenwerking tussen CHILL en OCRS is een nieuwe stap gezet richting een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor olievervuiling door middel van een spons.
Dat is waar OCRS (Oil-Spill Cleaning and Rescue Solutions) zijn levenswerk van maakt. De volgende mijlpaal van de Delftse startup is het toepasbaar maken van de spons voor meer oppervlakten dan alleen water.
Het onderzoek hiervoor zal plaatsvinden bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) op de Brightlands Chemelot Campus. Door gebruik te maken van de grootste chemie- en materialen community in Zuid-Limburg hoopt OCRS uiteindelijk ook zand, ijs, steen, beton en olietankers te kunnen schoonmaken met de spons.
Verschillende bronnen geven aan dat jaarlijks 1.500 miljoen liter olie wordt gemorst in de wateren van de hele wereld. Slechts 25% daarvan wordt teruggewonnen en daar komen torenhogen kosten bij kijken. De OCRS oplossing is een oleofiel en hydrofoob absorberend middel dat op verschillende oppervlakten gespoten kan worden waarna het uitzet en als een soort spons en de gelekte olie absorbeert. De opgezogen olie en spons kunnen dan gescheiden worden en vervolgens worden gerecycled.

SOS, Save Our Seas!

Het 'verblauwen' van de oceaan is het ultieme doel voor OCRS. Bruno Valkeniers, partner van OCRS, vertelt dat het idee toevallig is ontstaan tijdens een 'Willie-Wortel-moment'. Hij en zijn collega Henk Smith hebben ruime ervaring in de maritieme wereld en willen nu iets teruggeven aan de oceanen. "De eerste tests met het product bij olieopruiming zijn zeer veelbelovend. Ze geven aan dat verdere schade aan het milieu en de economie vermeden wordt en het goedkoper is dan de huidige methoden om olievervuiling op te ruimen." Deze samenwerking met CHILL zal OCRS toelaten om de producteigenschappen verder te testen, empirisch vaststellen hoe en welke mate het optimaal werkt en het bruikbaar te maken, ook voor meerdere oppervlakten dan alleen water.

Over OCRS

OCRS is een innovatieve start-up, aan de YES!DELFT incubator, dat een cleantech oplossing voor het opruimen van olielekken op oppervlakten heeft gevonden. OCRS ontwikkelt een eenvoudig, gepatenteerd, niet giftig systeem om olielozingen in havens, waterwegen, kustwateren en offshore te reinigen. Een vloeibaar oleofiele en hydrofobe product wordt op olie vervuild water gespoten. Het zet onmiddellijk uit en wordt een soort spons, een tapijt dat de olie opvangt. De olie en tapijt kunnen worden teruggewonnen uit het water en volledig gerecycled worden.