Chinese investeerder vraagt om temporisering plan Frans Klooster

10 dec 2020, 18:00 Nieuws
onthulling bouwbord chinees gezondheids en cultuur centrum
Het gemeentebestuur van Sittard-Geleen heeft de eigenaar van het Frans Klooster aan de Walramstraat in Sittard gevraagd om zo snel mogelijk een plan uit te werken waardoor gestart kan worden met de verbouw van het gemeentelijk monument.
Uiteraard zal er eerst een nieuwe vergunning moeten worden afgegeven, voordat dit nieuwe plan kan worden uitgevoerd.
Het gemeentebestuur reageert op een verzoek dat er vanuit China gekomen is om het bestaande plan aan te passen. Eigenaar Yagui Chen van het Frans Klooster heeft gevraagd of hij eerst alleen het (bestaande) monumentale deel mag opknappen en daarin een aantal functies onderbrengen die eerst gepland waren in de nieuwbouw. Denk aan de traditionele Chinese geneeskunst, maar ook kantoren en een woongedeelte. Als dat (bijna) klaar is zal hij een besluit nemen over de geplande nieuwbouw.
Het gemeentebestuur staat niet onwelwillend ten opzichte van het verzoek van de Chinese investeerder, die het Frans Klooster enkele jaren geleden van de sloperskogel wist te redden om er een Chinees gezondheidscentrum in te vestigen. “Het is belangrijk dat er iets gebeurt met en rondom het monumentale gebouw,” zegt wethouder Pieter Meekels (stedelijke ontwikkeling). “Maar we willen hierover natuurlijk wel goede afspraken maken.” Zo wil het stadsbestuur zekerheid hebben dat de achtergevel goed wordt afgewerkt als de nieuwbouw niet meteen aansluitend aan de verbouw plaatsvindt.
Het college van B&W heeft aangegeven dat over enkele maanden het aangepaste plan klaar moet zijn en dat media 2022 de verbouw gereed zou moeten zijn.
Aan de Nederlandse contactpersoon van de Chinese investeerder is bovendien gevraagd om te bewerkstellingen dat er – meer dan nu het geval is – onderhoud zal plaatsvinden aan de tuin van het Frans Klooster. Tevens is gevraagd voldoende aandacht te houden voor de monumentale elementen in het klooster, zoals de ramen in glas in lood.
frans klooster walramstraat
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl