Het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard viert op vrijdag 11 oktober haar 70-jarig jubileum. Sinds 1954 zoekt deze eigenzinnige groep de grenzen op in slagwerkland met haar passie voor percussie en liefde voor muziek.
Tijdens het concert op 11 oktober zal Siamo, sentiamo (vertaald: we zijn, we voelen) van Vincent Cox in première gaan. Hierin worden de zes basisemoties van Ekman verklankt: blijdschap, verdriet, angst, verbazing, walging en boosheid. Siamo, sentiamo is het tiende project van Verklanking, een muzikaal-wetenschappelijk samenwerkingsverband tussen wetenschapper Tim Leufkens, componist Vincent Cox en dirigent Frank Marx. Het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard heeft al meermaals een brug geslagen tussen wetenschap en muziek. Met verschillende composities waaronder Phrenology, Somnophonography en Science heeft het slagwerkensemble haar publiek de afgelopen jaren op een unieke wijze bewust gemaakt van de fascinerende wereld van de wetenschap.
Tijdens dit concert wordt ook de indrukwekkende compositie Qua Patet Orbis uitgevoerd. Daarnaast vertolkt singer-songwriter Linda Zijlmans een bijzondere versie van “van veuraaf aan”.
Naast het slagwerkensemble van Philharmonie Sittard verlenen ook de slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël Thorn, sopraan Claudia Couwenbergh en fluitkwintet Sfyria hun medewerking aan dit concert.
Na de pauze verzorgt de Marinierskapel der Koninklijke Marine een veelzijdig concert.
Kaarten voor dit bijzondere jubileumconcert ‘Pheelings’ op vrijdag 11 oktober in het Toon Hermans Theater Sittard zijn te koop via www.plt.nl.
Help ze thuiskomen is gekozen als begunstigde van dit concert en heeft speciaal voor deze avond een aanvullend programma rond het thema van PTSS - post traumatisch stress syndroom - georganiseerd. Het programma is als volgt:
17:00 uur: inloop
Rondom het concert wordt in de schouwburg de reizende expositie ‘Helmen vol Verhalen’ van kunstenares Amy van Son getoond. Nederlandse veteranen vertelden over hun ervaringen tegen kunstenaars. De kunstenaars verbeeldden die verhalen in 22 kunstwerken.
19:00 uur: paneldiscussie over het belang van PTSS bij (oorlogs-)veteranen
Gediscussieerd wordt over de aanpak van PTSS binnen de verschillende diensten en hoe voldoende aandacht voor het syndroom te genereren binnen onze samenleving.
Het panelforum wordt gevormd door:
- Angelien Eijsink , dagvoorzitter (voormalig lid Tweede Kamer, mede initiatiefneemster Veteranenwet).
- Nienke Endenburg, assistent-professor gezondheids-psychologie Universiteit van Utrecht. Onderzoeksgebied: de invloed van hulphonden op militaire veteranen met PTSS.
- Eric Vermetten, professor medisch-biologische en psychiatrische aspecten van psychotrauma’s aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Onderzoeksgebied: stress, trauma, complexe PTSS en neurowetenschappen. Militair adviseur.
- Kolonel Paul Hoefsloot, directeur-bestuurder van Nederlands Veteraneninstituut.
- Luitenant-generaal Frank van Sprang, inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK).
19:40 uur: einde paneldiscussie
20:00 uur: aanvang concert Pheelings