Consortium Grensmaas wil nieuwe vergunning ontgrinding Trierveld

16 mrt , 12:00 Nieuws
geluidswal traap uitkijkpunt trierveld
Consortium Grensmaas wil vergunning voor beperkte ontgrinding van de locaties onder de geluidswallen bij Trierveld.
De wallen bij Illikhoven en Schipperskerk werden bij de start van het project aangelegd om stof- en geluidshinder voor de omwonenden tegen te gaan.
Het consortium meent dat daarvoor voldoende draagvlak zal zijn.
Op 7 maart vond in zaal Aurora in Grevenbicht een informatieavond over dat voornemen plaats. Een deel van de ongeveer 70 bezoekers bleek fel gekant tegen de ontgrinding, die is bedoeld als compensatie voor de tegenvallende grindopbrengsten in Trierveld.
Stof- en geluidsoverlast en angst voor schade aan woningen werden door de tegenstanders aangevoerd als argumenten.
Volgens Consortium Grensmaas zijn er in negen jaar tijd slechts zeven klachten ontvangen over geluid- en stofoverlast. Ook zijn er vijf schadegevallen (scheurvorming) gemeld aan woningen in Illikhoven en tien in Schipperskerk. In slechts een geval oordeelden de onafhankelijk deskundigen van het Meldpunt Schade, dat een claim van 850 euro terecht was. Die schade was niet door de ontgrindingen veroorzaakt, maar door werkzaamheden die het Consortium op zeer korte afstand van de woning uitvoerde in opdracht van Waterschap Limburg. Alle overige claims zijn afgewezen, omdat scheuren al aanwezig waren bij een nulmeting voor de start van het werk, of niet terug te voeren zijn op graafwerk. Het consortium toonde ook onderzoeksconclusies van rijk en provincie dat het risico op zet- en trilschade uit te sluiten is.
Het Consortium meldt in een nieuwsbrief dat de groep tegenstanders niet bevattelijk was voor die argumenten en bij haar standpunt bleef dat ze de ontgrinding niet wenselijk acht.
Overigens was lang niet iedereen tegen, aldus het Consortium. Inwoners van Grevenbicht, Illikhoven en Schipperskerk zijn erg te spreken over de kansen die de ontgrinding ook biedt. Als verplichte maatschappelijke meerwaarde voor de afgraving heeft het Consortium onder meer voorgesteld de Berghaven en de Kingbeek op te knappen, een recreatievijver aan te leggen, een aparte passage voor grote grazers bij de Ruiterdijk te construeren en zo'n 25 hectare ruimte te geven aan natuur-inclusieve landbouw als bijdrage aan de transitie van die sector.
Deze investeringen kunnen alleen doorgaan als vergunning wordt verleend voor de beperkte ontgrinding van het terrein onder de aangelegde geluidswallen.