Consumenten besteden iets meer dan jaar eerder

19 feb 2016, 10:23 Nieuws
shopping 606993 1280 kleding rek winkel
Consumenten hebben in december 0,6 procent meer uitgegeven dan in december 2014, meldt het CBS. Dat is de laagste stijging van de consumptie in 2015.
De bestedingen aan overige goederen - waaronder aardgas valt - waren in december 6 procent lager dan in december 2014. Dat was te danken aan een bijzonder zachte decembermaand.
Consumenten hebben in december wel meer besteed aan kleding, woninginrichting, huishoudelijke apparaten en vooral auto's. De bestedingen aan duurzame goederen lagen ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Vorige week donderdag meldde CBS dat de detailhandel 2015 positief heeft afgesloten. De omzet van de detailhandel was in december ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder.
Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten 1 procent meer uitgegeven. Ook hebben ze ruim 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.
De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.
Consumentenvertrouwen gedaald
De stemming onder consumenten is in februari verder gedaald. Het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en komt uit op -1, meldt CBS. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde. Voor het eerst in bijna een jaar is het consumentenvertrouwen negatief.
Met -1 ligt het consumentenvertrouwen in februari boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).