Continuo-orgel verhuisd naar Heilig Hartkerk Overhoven

17 jun 2022, 18:00 Nieuws
continuo orgel heilig hartkerk overhoven
Het tot continuo-orgel omgebouwde voormalig pijporgel uit Franse Klooster staat sinds afgelopen woensdag in de Heilig Hartkerk in Overhoven.
De Stichting Behoud Franse Klooster heeft het door brand beschadigde Verschueren pijporgel uit de ziekenhuiskapel van het Franse Klooster (het voormalige Maaslandziekenhuis) door orgelbouw Nijsse & Zn. uit Oud-Sabbinge laten restaureren. De Zeeuwse orgelbouwer heeft er een prachtig continuo-orgel van gemaakt, een veelzijdig en verplaatsbaar instrument. De Stichting vindt het belangrijk dat dit orgel door de gemeenschap optimaal gebruikt kan worden. Het orgel zal worden ingezet voor de begeleiding van volkszang en samenzang tijdens erediensten, concerten, de begeleiding van koren en solisten, orgellessen et cetera.
Aanvankelijk zou het orgel een nieuwe bestemming krijgen in Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen. Maar momenteel vinden er in het ziekenhuis géén wekelijkse eucharistievieringen meer plaats. Er zijn enkel nog incidenteel algemene vieringen, waarbij het de vraag is of hiervoor het orgel gebuikt gaat worden. Het bestuur van de Stichting Behoud Franse Klooster en dat van Zuyderland zijn het erover eens dat het orgel er niet moet staan om niet gebruikt te worden. Daarvoor is het instrument te bijzonder en te kostbaar. Een instrument dat heel veel werk en jaren van voorbereiding heeft gevraagd. "Ook zijn wij heel veel mensen dank verschuldigd die hebben bijgedragen aan de restauratie- en herbouw van dit orgel: alle vrienden, vrijwilligers, muzikanten van benefietconcerten- en activiteiten, sponsoren, subsidiënten, et cetera," zo zegt het bestuur van de Stichting Behoud Franse Klooster.
De Stichting Behoud Franse Klooster en Zuyderland hebben daarom in goed overleg besloten om een alternatieve locatie te zoeken waar het orgel optimaal tot zijn recht kan komen. Die is gevonden in de Heilig Hartkerk in Overhoven in Sittard. Er heeft een gesprek plaatsgevonden met pastoor-deken Merkx en het kerkbestuur heeft groen licht gegeven.
Het orgel wordt er in bruikleen geplaatst, onder dezelfde condities als voorheen in Zuyderland. De Stichting Behoud Franse Klooster blijft eigenaar van het orgel en kan hierdoor ook zorgvuldig zorg blijven dragen voor onderhoud- en instandhouding ervan. Zo moet het orgel regelmatig worden gestemd.
Het continuo-orgel wordt als tweede orgel in deze kerk geplaatst op het priesterkoor bij het altaar, zodat het optimaal gebruikt kan worden voor orgelspel. Omdat het jeugdkoor er regelmatig zingt is het ook een uitstekende plek om jongeren te enthousiasmeren voor orgelcultuur. Er zijn plannen om orgellessen te geven aan de jeugd.
Op zondagmiddag 7 augustus vindt om 15:00 uur op feestelijke wijze de muzikale ingebruikname van het orgel plaats met een concert, verzorgd door organist Tjeu Zeijen en door barok-trombonist Harrie Ries.