Convenant gemeenten Westelijke Mijnstreek en CZ

19 apr 2016, 10:58 Nieuws
cz en gemeenten wm convenant mcm 16041802050
Nieuwe zorgtaken voor gemeenten in de Westelijke Mijnstreek en zorgverzekeraar CZ vormen aanleiding tot een convenant, een samenwerkingsverband, tussen beiden.
Omwille van goede, toegankelijke en betaalbare ondersteuning en zorg voor burgers, cliënten of verzekerden is samenwerking tussen de gemeenten en zorgverzekeraar CZ, als grootste zorgverzekeraar in het werkgebied Westelijke Mijnstreek, vereist.
Coördinerend wethouder Astrid Verblakt (gemeente Sittard-Geleen, o.a. drie decentralisaties): "Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het zorgdomein (o.a. medische zorg en wijkverpleging), gemeenten voor het brede sociale domein (Wmo, jeugdwet en participatie). Burgers en zorgverleners hebben al snel met verschillende domeinen te maken, die leefwereld moet ons vertrekpunt zijn. Een goede samenwerking tussen gemeenten en zorgkantoren is dan ook essentieel."
De vier gemeenten van de Westelijke Mijnstreek hebben een aantal afspraken vastgelegd over de samenwerking die zij de komende jaren verder vormgeven.

Positieve gezondheid

Een belangrijke pijler onder de samenwerking is de gedeelde visie op positieve gezondheid. Deze visie gaat uit van het vermogen van mensen om eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.
Wethouder Verblakt: "We willen in een vroeg stadium de basis leggen voor zelfredzaamheid en veerkracht van inwoners. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het duurzaam hervormen van de zorg. Een transformatie die meerdere jaren zal vergen en waarbij de juiste zorg en ondersteuning voor inwoners het uitgangspunt is. Volstaat zelfredzaamheid niet, dan wordt een beroep gedaan op de sociale omgeving en de algemene voorzieningen en professionele zorg."
De ondertekening van het convenant heeft plaatsgevonden op Sportlandgoed De Haamen in Beek. Bij De Haamen gaat speciale aandacht uit naar de doelgroepen ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Wethouder Thijs van Es (gemeente Beek): "Met sport/zorgprogramma's bieden we de mogelijkheid om mensen met gezondheidsproblemen of een lichamelijke of verstandelijke beperking meer te laten bewegen en daar waar mogelijk te laten integreren binnen de reguliere verenigingen. Deze samenwerking tussen zorgaanbieders, Sportlandgoed De Haamen, de gemeenten en de (sport)verenigingen is een mooi voorbeeld van toekomstige samenwerking tussen het sociale en zorgdomein in het licht van positieve gezondheid."
Op de foto (van links naar rechts): Wethouder Astrid Verblakt (Sittard-Geleen), Wethouder Thijs van Es (gemeente Beek), wethouder Hub Janssen (gemeente Stein), Wiro Gruisen (CZ Zorgverzekeraar) en wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam (gemeente Schinnen) bij Sportlandgoed De Haamen in Beek, tijdens de ondertekening van het samenwerkingsconvenant tussen gemeenten in de Westelijke Mijnstreek en zorgverzekeraar CZ.