Convenant voor werkgelegenheid bij VDL Nedcar

23 mei 2016, 17:05 Nieuws
project vdl nedcar 2016 p
De Limburgse gemeenten hebben de handen ineen geslagen om aan de vraag van VDL Nedcar te kunnen voldoen om arbeidskrachten. Daartoe is een convenant getekend op de Centrumhof in Born.
De Centrumhof is het middelpunt van de arbeidskrachtenwerving voor de autoproducent in Sittard-Geleen, waar gemeenten, UWV en uitzendbureaus gehuisvest zijn en potentiële nieuwe medewerkers de eerste introducties krijgen.
VDL Nedcar gaat in het najaar werken met een tweeploegendienst en heeft daarvoor honderden mensen nodig. De autofabrikant heeft met het oog daarop, in samenwerking met het ministerie, aan de gemeenten en UWV gevraagd om hiervoor mensen aan te dragen die nu nog een uitkering hebben. VDL Nedcar verwacht van de gemeenten minstens tweehonderd mensen. De gemeenten zelf hebben de ambitie uitgesproken om zeker driehonderd mensen te helpen aan een baan in de autoproductie.
"Uniek is dat de gemeenten in dit proces samenwerken en niet meer op individuele basis mensen aandragen," zegt wethouder Pieter Meekels (economie) van Sittard-Geleen, die bestuurlijk opdrachtgever is. Dat heeft ertoe geleid dat er sinds enkele weken in Centrumhof een projectorganisatie aan de slag is, die inmiddels meer dan vierhonderd Limburgers met een WWB-uitkering heeft gesproken geschikte kandidaten begeleidt naar de opleiding aan de praktijkschool van VDL Nedcar. Als die school met goed gevolg doorlopen wordt, krijgen de medewerkers aansluitend een betaalde baan bij VDL Nedcar (via een uitzendbureau).
In totaal zijn de afgelopen weken 110 kandidaten doorgestroomd naar de praktijkschool van VDL Nedcar.
Vrijdag 20 mei is het convenant van de gemeenten officieel getekend. Wethouder Pieter Meekels zette zijn handtekening namens bestuurlijk opdrachtgever Sittard-Geleen. De wethouders André Willems (namens Maastricht-Heuvelland), Martin de Beer (namens Parkstad), Astrid Verblakt (namens de Westelijke Mijnstreek) en Gerard IJff (namens Midden-Limburg) deden dat namens de Limburgse gemeenten en Werkgeversservicepunten in hun regio. De regio Noord-Limburg zal binnenkort het convenant ondertekenen.
Ook UWV en de provincie Limburg zijn nauw bij het project betrokken. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (werk en welzijn) was aanwezig om het belang van het project voor de werkgelegenheid in Limburg te benadrukken. "Zoals de gemeenten samen met UWV en de provincie het project VDL Nedcar 2016 hebben opgezet, snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds biedt deze aanpak mensen kansen om structureel mee te doen op de arbeidsmarkt, wat een belangrijke doelstelling is van de Sociale Agenda van de Provincie Limburg. Anderzijds is het goed voor de economie in Limburg," aldus gedeputeerde Van Rijnsbergen
Foto: De vertegenwoordigers van de partijen die samen zorgen dat honderden mensen met een uitkering aan de slag kunnen bij VDL Nedcar. Vlnr: Chris Peters (UWV), Astrid Verblakt (wethouder Sittard-Geleen), André Willems (wethouder Maastricht) Gerard IJff (wethouder Roermond), Pieter Meekels (wethouder Sittard-Geleen), Lieve Schouterden (projectleider), Martin de Beer (wethouder Heerlen) en Marleen van Rijnsbergen (gedeputeerde werk en welzijn Provincie Limburg). Foto Ermindo Armino.