Crowdfundingactie Haantje van Buchten gestart

28 jun 2018, 8:01 Nieuws
haantje van buchten 3d 1
Woensdagmiddag werd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen de aftrap gegeven voor de crowdfundingactie 'Haal het Haantje van Buchten in huis'.
Dat gebeurde op initiatief van het nieuwe Erfgoedcentrum De Domijnen, dat op 1 september haar deuren opent aan de Kapittelstraat in Sittard.
De historie van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek wordt er straks verbeeld door een permanente expositie van 24 belangrijke historische vondsten en objecten, van de ijzertijd tot nu. Deze worden op een bijzondere wijze in de schijnwerpers gezet, waarbij met name voor de jeugd gebruik wordt gemaakt van multimedia. En daarvoor kan het Erfgoedcentrum nog wat extra inkomsten gebruiken.

Haal het Haantje van Buchten in huis ... en zet ons erfgoed in de schijnwerpers

Een van de vondsten die er worden tentoongesteld is een (replica van) een bronzen haantje. Het beeldje werd in 1976 gevonden bij opgravingen ten westen van Buchten. Dit offerbeeldje uit de Romeinse tijd is een zogenaamd wijgeschenk van een legionair als dank voor zijn behouden thuiskomst na jaren van Romeinse krijgsdienst. Het originele beeldje is te vinden in het Limburgs Museum in Venlo.
Het haantje van Buchten wordt nu ingezet als spil in de crowdfundingactie van De Domijnen. Het beeldje wordt namelijk in verschillende uitvoeringen op schaal gereproduceerd en te koop aangeboden. De eerste twee exemplaren werden woensdagmiddag gepresenteerd op de Brightlands Chemelot Campus. De eerste ontvangers waren wethouder Jos Bessems en Bert Kip (CEO Brightlands Chemelot Campus).
Wethouder Jos Bessems: "Het Haantje van Buchten vertelt een uniek verhaal. Een van de vele historische verhalen van onze rijke historie in Sittard-Geleen. Erfgoed verbindt mensen: verbindt het verleden, het heden en de toekomst met elkaar. Het Haantje staat hier op een prachtige wijze symbool voor. Het verhaal van deze unieke archeologische vondst wordt op innovatie wijze door een samenwerking tussen De Domijnen en de Brightlands Chemelot Campus, weer tot leven gewekt voor nieuwe generaties."
De beeldjes worden in 3D geprint door het op de campus gevestigde bedrijf Xilloc en vormen zo een fraaie verbinding tussen heden en verleden.
Het Haantje is vanaf vandaag te koop bij de museumwinkel van De Domijnen in Ligne of via de website van De Domijnen .
U kunt op de volgende manieren meedoen aan de crowdfundingactie:
  • voor € 10 bent u donateur en ontvangt u een gratis toegang tot de speciale previewavond voor donateurs
  • voor € 45 krijgt u een Goudhaantje, een in goudkleur gespoten Haantje van Buchten in een polymeren replica van ongeveer 7 centimeter hoog en een gratis toegang tot de speciale previewavond met lezing/rondleiding door de conservator van het Erfgoedcentrum
  • voor € 85 krijgt u het Kunsthaantje, een ongeveer 7 centimeter hoge polymeren replica van het Haantje van Buchten, middels graffiti bespoten door kunstenaar Collin van der Sluijs en een gratis toegang tot de speciale preview avond met lezing/rondleiding door de conservator van het Erfgoedcentrum
  • voor € 302,50 wordt u eigenaar van het Zilverhaantje, een ongeveer 7 centimeter hoge replica van het Haantje van Buchten van aluminium en krijgt u voor twee personen gratis toegangskaarten voor de speciale previewavond met lezing/rondleiding door de conservator van het Erfgoedcentrum. Tevens wordt uw bedrijfsnaam (of anderszins) op een speciale wand vermeld.