D66-fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne vertegenwoordigt Sittard-Geleen in Brussel bij EU

17 sep , 16:00 Nieuws
pepijn pi van de venne d66 in brussel
Fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne (D66) zat afgelopen week twee dagen in Brussel bij het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) namens Renew Europe om Sittard-Geleen tijdens de YELL-Summit te vertegenwoordigen en te spreken over het nieuwe EU-mandaat voor de komende vijf jaar.
De focus van Pi Van de Venne lag op het onder de aandacht brengen van het belang van Euregionale samenwerking in grensregio’s, zoals Limburg.
Pi Van de Venne (24) behoort tot de jongste verkozen volksvertegenwoordigers binnen de Europese liberalen (Renew Europe). Om die reden is hij gevraagd en afgevaardigd naar de Young Elected Local Leaders (YELL) Summit te Brussel bij het CvdR. Tijdens de YELL-Summit komt een kleine groep functionarissen (raadsleden, Statenleden, wethouders en burgemeesters) van ongeveer 30 personen uit heel Europa bij elkaar om input te leveren voor het EU-mandaat van 2024-2029.
De jonge D66-fractievoorzitter uit Sittard-Geleen staat binnen de politiek beter bekend als ‘Mister Europe’ vanwege zijn inzet vóór Europese samenwerking, juist op een lokaal niveau. Vanwege het Europese profiel van Pi Van de Venne kreeg hij de vraag om naar deze internationale bijeenkomst te komen en zijn input te leveren aan de Europese instellingen; refererend aan zijn werkzaamheden in Sittard-Geleen met betrekking tot dit thema.
”Het is geweldig en uniek om bij deze internationale bijeenkomst te zijn — zeker als jong raadslid. In Sittard-Geleen zijn we omringd door België en Duitsland en kijken we graag over de grens voor onder andere werk, boodschappen en onderwijs. We zien daarbij dat er ook nog uitdagingen liggen, bijvoorbeeld op: klimaat, mobiliteit en arbeidsmarkt. De Europese Unie moet grensregio’s scherp op het vizier hebben en erin investeren. Ik ben blij dat ik voorbeelden en casussen van Sittard-Geleen heb kunnen aandragen. Internationale samenwerking is cruciaal voor een duurzame toekomst, sterke economie en veiligheid in Nederland én Europa. Daarnaast was het een eer om Sittard-Geleen — dé Europa-stad van Nederland, te vertegenwoordigen bij de EU”, aldus Pi Van de Venne.