De discussie over Zwarte Piet: wie volgt hem niet?

04 dec 2018, 23:33 Nieuws
zwarte piet
Zowel de fanatiekste voor- als de hard-core tegenstanders van een roetzwarte Piet laten zich bij demonstraties en op social media regelmatig van hun onaangenaamste kant zien en horen.
De reacties van beide extreme kampen zijn vaak ronduit beschamend, een kinderfeest onwaardig, voor kinderen totaal onbegrijpelijk, zo vinden velen. De discussie loopt al enkele jaren en vlamt in alle hevigheid op zodra de intocht van de goedheiligman zich aandient. Het is een discussie die velen intussen helemaal zat zijn. Mede vanwege de toon die de extreme kampen voor en tegen aanslaan. De controverse is inmiddels aanleiding geweest voor diverse onderzoeken en peilingen.
De voorstanders van een traditionele Zwarte Piet zijn nog altijd in de meerderheid en zullen dat zeker ook nog wel een tijd blijven. De afgelopen jaren was er wel een verschuiving te zien: het aantal mensen dat er geen moeite mee heeft dat het uiterlijk van Piet wordt aangepast nam toe. Toch is voor een aantal mensen zelfs het melden van deze op cijfers uit onderzoeken gebaseerde constatering aanleiding voor felle reacties op social media.
Volgens het ene onderzoek (I&O Research) had in 2016 32 procent van de ondervraagden er geen moeite mee als het uiterlijk van Piet zou worden aangepast en is dat percentage in 2018 gestegen naar 44 procent (3145 respondenten).
Volgens een ander onderzoek, dat werd gehouden onder leden van het EenVandaag Opiniepanel (ruim 40.000 leden), is het aantal tegenstanders van het aanpassen van Piet’s uiterlijk ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven: 68 procent van de deelnemers aan het onderzoek wil dat Piet zwart blijft. In 2015 was dat 80 procent.
EenVandaag vroeg ook een groep Antillianen en Surinamers naar hun mening. Van de 780 ondervraagden gaf bijna driekwart aan Zwarte Piet racistisch te vinden.

Demonstreren

In Nederland heeft iedereen het recht om te demonstreren. Uit het onderzoek van I&O Research komt naar voren dat om en nabij 80 procent van de respondenten demonstraties tijdens een Sinterklaasintocht, waar veel mensen met jonge kinderen op afkomen, afkeurt. Dat geldt zowel voor demonstraties door tegenstanders van Zwarte Piet als voor acties van mensen die vinden dat Piet zwart moet blijven.
Volgens het onderzoek van EenVandaag is 73 procent van de respondenten het overigens eens met de stelling 'Een vreedzaam en geweldloos protest tegen de figuur Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas moet kunnen in Nederland.' Voor een lokale intocht ligt dat percentage op 74 procent.
Hieronder vindt u de links naar beide onderzoeksrapporten.