De natte Wij

26 sep , 15:10 Nieuws
de wij oud lemiers
De natuur is onze bondgenoot bij het voorkomen van wateroverlast in het Zuid-Limburgse landschap. Het fonds Natuurkracht ondersteunt graag iedereen die een idee, of zelfs al een plan heeft, dat bijdraagt aan dit doel.
Daarvoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld dankzij de Nationale Postcode Loterij. Het fonds heeft de aanvraag goedgekeurd van De natte Wij. Dit initiatief draagt bij aan waterveiligheid en biedt ruimte voor verbinding en educatie.
Onderaan de Zieversbeek ligt ‘De Wij’ in Oud Lemiers; een stukje grond dat sinds 2008 onderhouden wordt door een sociale gemeenschap die zich inzet voor natuurbeleving en staat voor leven in balans, samenvoorziening, permacultuur en inclusiviteit. Met behulp van financiering uit het fonds Natuurkracht, zullen zij natuurlijke maatregelen treffen die bijdragen aan het water infiltrerend vermogen van het perceel. Bestaand grasland wordt omgezet in extensief begraasd grasland en een oude verlande spaarvijver worden opnieuw ingericht als wadi. Het perceel wordt zodanig ingericht dat water uit de beek, bij hoogwater “de natte Wij” en de grote wadi in kan stromen en daar langzaam kan infiltreren. De locatie ligt nabij het brongebied van de Selzerbeek, op korte afstand van de waterscheiding, en is dus te zien als een brongerichte maatregel. Natuurkracht kent € 29.872 uit het fonds aan dit mooie project toe. De uitvoering start na vergunningverlening, na de zomer in 2024.

Over het fonds Natuurkracht

Het fonds Natuurkracht ondersteunt plannen waarbij samengewerkt wordt en waarbij natuur als bondgenoot wordt ingezet om overstromingen en wateroverlast te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen op de hellingen, het herstel/de aanleg van graften, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het aanleggen van natte natuur en natuurlijke wateropslag. Aanvragen voor het fonds worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie met daarin experts van Natuur- en Milieufederatie Limburg, WWF, Bureau Stroming en Maastricht Sustainability Institute. Het fonds wil graag samen met de lokale gemeenschap in het Geul- en Gulpdal het verschil maken.
Inmiddels heeft het fonds Natuurkracht 1 miljoen euro toegekend aan 15 projecten die eraan bijdragen het water in het stroomgebied te vertragen of de kennis en bewustwording over natuurlijke oplossingen te vergroten. Op dit moment is het fonds gesloten voor nieuwe aanvragen.