De restauratie en herbouw van een voormalig kerkorgel

11 jan 2021, 18:00 Nieuws
orgel fk 03
Stichting Behoud Franse Klooster
Op zaterdagochtend 19 juni 2010 brak brand uit in de leegstaande kapel van het voormalige Maaslandziekenhuis, ook bekend als het Franse klooster.
Daarbij liep het Verschueren-orgel ernstige rook en roetschade op. De Stichting Behoud Franse Klooster heeft zich sindsdien vol overgave ingezet om fondsen te werven voor restauratie van het orgel.
Plannen om het orgel eind juni afgelopen jaar over te dragen aan Zuyderland Medisch Centrum werden vanwege de coronaperikelen uitgesteld. In september tekenden Petra Claessen (voorzitter Stichting Behoud Franse Klooster) en Roel Goffin (Raad van Bestuur Zuyderland Medisch Centrum) wel alvast de bruikleenovereenkomst voor het continuo-orgel.
Het voormalige kerkorgel wordt gerestaureerd door de firma Nijsse Orgelbouw in Oud-Sabbinge (Zeeland). Orgelbouw is ambachtswerk en er komt veel bij kijken: houtbewerking, mechanieken, pijpwerk, luchtvoorziening, intonatie, klank, stemming. Een goed orgel bouwen kost dan ook veel tijd en vraagt veel kennis.
Van de restauratie maakte Ziekenhuis Omroep Sittard (ZOS) onderstaand videoverslag.
Hieronder vindt u enkele foto’s die Stichting Behoud Franse Klooster maakte tijdens bezoeken aan de orgelbouwer.
orgel fk 05
De splinternieuwe windladen van het orgel: deze zorgen voor luchttoevoer naar de orgelpijpen. Op de windladen (in de gaatjes) komen de orgelpijpen te staan.
orgel fk 14
Het nieuwe orgelklavier is klaar en geplaatst in de nieuwe orgelkast.
orgel fk 11
Het oude orgelklavier en beschadigd pijpwerk na de brand in 2010.
orgel fk 09
In het gerestaureerde orgel komen 400 orgelpijpen! Alle orgelpijpen worden grondig gereinigd, geïntoneerd en gestemd voordat ze in het orgel worden geplaatst. Het pijpwerk dat gebruikt wordt is afkomstig uit het orgel van het Franse Klooster.
orgel fk 14
De verstelbare orgelbank voor de orgelkas in aanbouw, waarin het pedaalwerk nog moet worden ondergebracht. 
orgel fk 03
Deze orgelpijpen (koperprestant) gaan het frontwerk (voorkant) van het orgel vormen. De orgelpijpen in het orgel zijn origineel afkomstig van het orgel uit het Franse Klooster.
orgel fk 13
Op de linker foto ziet u de nieuwe orgelbank. Deze is in hoogte verstelbaar! De oude orgelbank ziet u op de rechter foto. Door brandschade (en veel roetaanslag) was deze niet meer te herstellen.
orgel fk 08
Op dit apparaat worden alle orgelpijpen geïntoneerd en gestemd voordat ze in het orgel worden geplaatst. Daarna worden alle orgelpijpen nog een keer gestemd.
orgel fk 10
Petra Claessen (voorzitter Stichting Behoud Franse Klooster), René Nijsse (orgelbouwer), Efrem Verleng (secretaris) en Mathias Reul (emeritus rector van het ziekenhuis en bestuurslid van de Stichting Behoud Franse Klooster)