Decemberactie voor parkeren in Sittard

28 nov 2020, 8:00 Nieuws
p steenweg nieuwe p automaten
Het centrummanagement Sittard heeft het College van B&W verzocht om het tarief voor een dag parkeren in de Odaparking en op het parkeerterrein Steenweg in de maand december te verlagen naar 5 euro.
Het centrummanagement vraagt om deze tijdelijke actie als ondersteuning van de ondernemers van het centrum van Sittard.
Het college heeft besloten om aan dit verzoek van het centrummanagement Sittard tegemoet te komen en voor de maand december 2020 het dagtarief in de Odaparking en op het parkeerterrein Steenweg in Sittard te verlagen naar 5 euro.

Parkeren in Odaparking en op P-Steenweg in december voor 5 euro per dag

Bij de beoordeling van het verzoek van het Centrum Management Sittard is duidelijk rekening gehouden met de (bijna) raadsbrede motie van 12 november jongstleden om welwillend de middenstand te steunen in tijde van corona. De ondernemers ondervinden zware tijden vanwege de beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis, terwijl de decembermaand toch de "bonus"-maand is voor veel ondernemers in het centrum.
Deze actie genereert een quick-win, waarbij snel en adequaat wordt ingespeeld op de urgente zorgen van ondernemers en pandeigenaren tijdens de corona-crisis.
De gemeente becijfert de kosten van deze decemberactie (derving parkeerinkomsten) op 14.750 euro. Het centrummanagement Sittard heeft toegezegd 4.000 euro bij te dragen. Het restant zal worden gedekt uit het coronabudget, als onderdeel van de gederfde parkeerinkomsten.
Het College merkt hierbij op dat de wijziging van de parkeertarieven in parkeergarages haar bevoegdheid is (binnen de door de gemeenteraad vastgestelde begroting), maar dat de wijziging van het parkeerbelastingtarief, dat op staat wordt geïnd, de bevoegdheid van de gemeenteraad is. Voor de tariefwijziging op het parkeerterrein Steenweg is daarom instemming van de gemeenteraad vereist.
Vanwege de korte termijn waarop deze actie zal starten is het volgens het College echter niet mogelijk om de gemeenteraad te vragen in te stemmen met deze actie. Het College gaat er echter vanuit dat deze decemberactie invulling geeft aan de raadsmotie ter ondersteuning van de ondernemers en dat de gemeenteraad deze zal kunnen steunen.