Dertig flexwoningen in Born voor Oekraïense vluchtelingen

09 dec 2023, 8:00 Nieuws
dacapo born
Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft besloten aan de Graaf van Loonstraat 39 in Born 30 zelfstandige flexwoningen te realiseren.
De woningen zijn geschikt voor maximaal 120 Oekraïense inwoners, voor de periode van 5 jaar. De woningen worden geplaatst op het terrein achter het voormalige DaCapo College.
Samen met de drie overige locaties (Kleine Steeg, Walramstraat en Heinseweg) creëert de Gemeente zo de noodzakelijke huisvestingsplekken voor de Oekraïense inwoners die op dit moment in onze gemeente wonen.

Invulling en planning

De flexwoningen worden voor de doelgroep 5 jaar gebruikt. We weten niet hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. Zijn de flexwoningen in deze periode niet meer nodig voor Oekraïners, dan worden de woningen als doorstroomlocatie gebruikt voor andere mensen. Denk aan starters, statushouders, studenten of mensen die met spoed een woning zoeken. De maximale termijn van 5 jaar verandert hiermee niet.
De werkzaamheden op locatie starten naar inschatting midden 2024. Naar verwachting worden de flexwoningen in het najaar van 2024 in gebruik genomen.

Financieel

De realisatiekosten worden gedekt uit de middelen die door het Rijk beschikbaar worden gesteld voor de opvang van Oekraïense Ontheemden en toekomstige huuropbrengsten.

Communicatie en participatie

Op 5 april heeft een inloopavond plaatsgevonden. In navolging hierop informeert de Gemeente de buurtbewoners (en betrokken partners) schriftelijk en tijdens een informatiebijeenkomst over het genomen besluit. We informeren hen dan ook over de kaders waarbinnen tijdens de bijeenkomst meegedacht kan worden. Opgehaalde ideeën worden, indien deze realiseerbaar zijn, meegenomen in het vergunningstraject.
Buurtbewoners worden ook geïnformeerd over de voortgang van de procedures en de realisatie. Voor de communicatie worden diverse middelen ingezet zoals de website, (nieuws) brieven, keukentafelgesprekken en bijeenkomsten.