D'n Um gewonnen door schutterij Sint Willibrordus uit Meijel

13 jul 2019, 19:00 Nieuws
schietraam ols
De schutters van de 25 schutterijen die vandaag deelnamen aan het eindkavelen van het OLS2019 begonnen vanochtend onder een bewolkte hemel met schieten.
Onder die deelnemers twee schutterijen uit Sittard-Geleen: Sint Willibrordus uit Oirsbeek en Heilig Kruis uit Grevenbicht. Onder de toeschouwers behalve bisschop Harrie Smeets ook burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.
Er stond weinig wind en de punten – nog 1,5x1,5 cm groot – waren goed zichtbaar. Desondanks slaagden 5 schutterijen er niet in om alle 18 punten in de eerste kavelronde van vandaag - de vierde met die van vorige week meegeteld - af te schieten. Een ronde verder kwamen daar nog 4 afvallers bij.
Schutterij Heilig Kruis uit Grevenbicht sneuvelde in de zevende kavelronde als tiende. In de achtste ronde werd overgestapt op de kleinere punten van 1x1cm. Daarin was de enige schutterij uit Noord-Brabant, St. Nicolaas en St. Antonius uit Budel, de twaalfde afvaller. Schutterij Sint Elisabeth uit Stokkem, tot dan de laatste Belgische schutterij in de strijd, legde als zestiende het loodje in kavelronde 9. Daarmee werd het tijd voor het burgemeestersoverleg.
Daarin liet burgemeester Sjraar Cox aan Ger Koopmans, de president van het OLS, weten dat, mocht Sint Willibrordus uit Obbicht d’n Um winnen, de gemeente Sittard-Geleen over voldoende middelen beschikt om het OLS in 2020, 6 jaar nadat het OLS in Grevenbicht werd gehouden, te ontvangen. De hoop dat dat ging gebeuren vervloog echter in kavelronde 12, want daarin miste Sint Willibrordus een punt. Daarmee eindigden de schutters uit Obbicht deze editie van het OLS opnieuw als vijfde.
Uiteindelijk waren de schutters van schutterij Sint Willibrordus uit Meijel het trefzekerst.