Dodenherdenking, Kindermonument en 'Weet je nog, weet je niet meer?'

11 apr 2018, 20:00 Nieuws
dodenherdenking 2017 1
Op vrijdag 4 mei wordt op diverse plaatsen in de gemeente aandacht besteed aan de Nationale Dodenherdenking.
Een van de initiatieven om jeugd meer bij deze belangrijke herdenking te betrekken is het zogenaamde Kindermonument, dat jaarlijks tijdens de herdenkingsplechtigheid op 4 mei om 20:00 uur op de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard wordt gepresenteerd. Dit jaar hebben leerlingen van de bovenbouw van Basisschool De Kingbeek in samenwerking met Theater Het Laagland het Kindermonument gemaakt.
Het Kindermonument wordt elk jaar door een andere basisschool uit de gemeente gemaakt door en voor kinderen. Dit kan een film, een toneelstuk, een lied of een gedicht zijn. Zo ontstaat er een serie kindermonumenten die iedereen kan bekijken, beluisteren of lezen. Zo houden we herinneringen levend, ook als de laatste overlevenden er niet meer zijn. Bovendien worden jongeren direct betrokken bij het belang van herdenken, want de vrijheid waarin we leven is van ons allemaal.
Na de herdenking op de Algemene Begraafplaats wordt door Jong Laagland in het gebouw van de voormalige MAVO Land van Gulick als onderdeel van de negende editie van Het Theater na de Dam, tegelijkertijd met 27 andere plekken verspreid over heel Nederland, een jongerenvoorstelling gegeven, gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog.
Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken dan voor even de stemmen van toen in het nu.
Jongeren uit Sittard verdiepten zich onder leiding van theatermaker Celine Daemen in de herinneringen van mensen aan de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling 'Weet je nog, weet je niet meer?'
Lange tijd vroegen we aan opa en oma: "Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?" Maar 73 jaar zijn verstreken sinds 1945, en er zijn steeds minder opa's en oma's die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven. Vijf jongeren onderzoeken het belang van herdenken, herinneren en herbeleven tijdens Theater na de Dam. Hun missie? De verhalen levend te houden, en vergetelheid tegengaan.