Dodenherdenkingsplechtigheden in Sittard-Geleen druk bezocht

05 mei 2023, 12:00 Nieuws
dodenherdenking 2023 lindenheuvel 1
© Ivo Goessens - Double Eye Geleen
In Sittard-Geleen werden donderdag op meerdere plekken herdenkingsplechtigheden gehouden in het kader van Dodenherdenking.
In Born werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument aan de Oude Sluis, in Obbicht was een herdenkingsplechtigheid met kranslegging bij het Joods monument Langs de Beek en het monument aan de brug over het Julianakanaal. In Grevenbicht werd in het protestants kerkje aan de Heilig Kruisstraat een oecumenische herdenkingsbijeenkomst gehouden en werden na een stille tocht kransen gelegd bij het oorlogsmonument aan de Weidestraat en aan de Watermolenstraat. In Einighausen trok een stoet vanaf de kerk naar het kerkhof voor een herdenking met kranslegging bij het oorlogsmonument. In Limbricht organiseerde Schutterij Sint Salvius een herdenkingsplechtigheid op het parochiekerkhof. (Lees verder onder de foto.)
dodenherdenking 2023 lindeheuvel 3 kindermonument
Kindermonument in Geleen - Foto: © Ivo Goessens - Double Eye Geleen
Burgemeester Verheijen woonde dit jaar de herdenking bij op de Bloemenmarkt in Geleen Lindenheuvel. Daar werd na de plechtigheid ook het kindermonument gepresenteerd, ditmaal door leerlingen van SBO de Blinker uit Geleen.
In Sittard begon de herdenking met een oecumenische dienst in de Sint Petruskerk, met dominee Jolien Leeffers en deken Rob Merkx als voorgangers. Na de dienst ging het in stille tocht naar Begraaf- en Gedenkpark Lahrhof. Onderweg werden op de Markt kransen gelegd bij het Oorlogsmonument. Op Begraaf- en Gedenkpark Lahrhof werd na twee minuten het Wilhelmus gezongen en stond loco-burgemeester Leon Geilen stil bij het belang van herdenken en het doorgeven van verhalen aan jongere generaties. Zeker nu, nu er in Europa weer een oorlog woedt.
Kransen en bloemen werden gelegd namens de Gemeente Sittard-Geleen; Stichting Oorlogsgravencomité Sittard; Oranjecomité Sittard; R.K. Dekenaat, de Protestantse Gemeente, het Apostolisch Genootschap en de Joodse gemeenschap; COC; veteranen en oud-militairen; Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen; Scouting; schutterij Sint Rosa; Amnesty International en de lokale politieke partij SPA. Verder verleenden Stadsschutterij Sint Rosa, het Sint Petruskoor, de Schola Sittardiensis Sanctus Michaël, scouting Sint Jozef, muzikanten van harmonie Sint Joseph en de Philharmonie, leerlingen van het Trevianum, het R.K. Dekenaat, de Protestantse Gemeente, het Apostolisch Genootschap, de Joodse gemeenschap, veteranen, oud-militairen, doedelzakspelers, het Oorlogsgravencomité, De Mander, Trio Mejoeches, leerlingen van de defensieopleiding van het Vistacollege en een Britse militaire vertegenwoordiging van de Navo hun medewerking aan deze herdenkingsplechtigheid.
dodenherdenking 2023 na de kranslegging
Na de kranslegging in Sittard