Drielandentrein na bestuurlijke testrit bijna van start

15 mei , 7:00 Nieuws
internationale trein arriva
© Arriva
Op maandag 13 mei was er bestuurlijk een primeur voor de drielandentrein, die Aken, Heerlen, Maastricht en Luik verbindt zonder overstap.
De minister van mobiliteit George Gilkinet (België), staatsecretaris van infrastructuur & waterstaat Vivianne Heijnen (Nederland), minister van Verkeer Oliver Kirscher en gedeputeerde van mobiliteit Jasper Kuntzelaers (Limburg) hebben een testrit gemaakt tussen Maastricht en Luik met deze splinternieuwe trein. De trein zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling. De drielandentrein biedt een veilige, snelle en duurzame treinverbinding in de Euregio en bevordert grensoverschrijdende samenwerking.

Succesvol treinproduct voor de Limburger

In 2013 sprak de Provincie Limburg de ambitie uit van de drielandentrein. De aanbesteding die daarop volgde leidde ertoe dat vervoerder Arriva beschikt over treinen die in België, Duitsland en Nederland kunnen rijden. De betrokken overheden hebben in 2016 een intentieovereenkomst getekend en vanaf toen hebben Arriva, NMBS en NS deze ambitie in gezamenlijkheid met de betrokken overheden tot realisatie gebracht. Dit proces van ruim 10 jaar heeft als resultaat een trein die het regionale streekvervoer van de drie landen met elkaar verbindt. De huidige overstap in Maastricht die op dit moment nodig is tussen Luik en Aken, is daarmee verleden tijd. Via onze regionale vervoerder Arriva verbinden we vanaf nu drie talen, drie landen, drie spoorspanningen en uiteenlopende veiligheidssystemen.
De drielandentrein is een uniek project omdat deze regionale trein elk uur drie landen verbindt en rijdt tussen België, Nederland en Duitsland. De treinverbinding verbindt de drie regio's met elkaar waardoor het voor de inwoners makkelijker wordt om gebruik te maken van de trein voor werk, school, familiebezoek of recreatieve doeleinden.

Start dienstregeling 9 juni

De bestuurlijke testrit is de opmaat naar de daadwerkelijke start van de drielandentrein voor de reizigers. De dienstregeling gaat in op zondag 9 juni. Reizigers die als eerste op deze trein stappen, kunnen lokale lekkernijen verwachten die uitgedeeld worden. Ook de binnenkant van de treinstellen zullen in thema zijn van de drie landen.
Limburgs Gedeputeerde voor Mobiliteit Jasper Kuntzelaers: "Voor alle reizigers van en naar Zuid-Nederland is deze verbinding een belangrijke meerwaarde. Hiermee sluiten we Nederland via Luik beter aan op het Europese hogesnelheidsnet en komen bestemmingen als Parijs, Brussel en Londen weer dichterbij te liggen. Naast de symbolische waarde om drie landen te verbinden met een trein zonder overstap biedt het voor de mensen uit de Euregio de kans om zonder parkeerproblemen een terrasje te pakken in Luik, Maastricht of Aken, en brengt de verbinding Valkenburg en het Limburgse Heuvelland dichterbij voor bezoekers uit België en Duitsland".
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): "Vanaf het allereerste moment dat ik wist dat ik staatssecretaris zou worden, besloot ik mij in te zetten voor grensoverschrijdend openbaar vervoer. Want voor inwoners van de grensstreek, zoals ik zelf, telt de grens niet. En waar wegen en rivieren meestal niet gehinderd worden door grenzen, is dat op het spoor helaas toch anders. Daar heb je te maken met verschillende veiligheidseisen en verschillende systemen. Het was dan ook een project van een lange adem om een trein van Luik via Maastricht naar Aken te kunnen rijden, maar ik ben er ongelofelijk trots op dat het lukt en reizigers begin juni gemakkelijk de trein kunnen nemen."