Dwalen over de kroonjuwelen van de Maas

30 jul , 13:05 Nieuws
meers bron avisum 2018 05 22
Op vrijdagavond 2 augustus én op maandagavond 5 augustus kunt u meelopen in een struintocht over de grindbanken van Meers, de kroonjuwelen van de Grensmaas.
De tocht wordt georganiseerd door ARK. Op beide avonden wordt gestart om 19:30 uur. De wanf=deling duurt ongeveerd 2 uur. Vertrekpunt is de parkeerplaats bij fanfarezaal de Hoorn, Koeweide 41 6181 NX Meers
De grindbanken bij Meers vormen een uniek stuk natuur. Het is een plek waar de Maas de baas is en waar de snelstromende rivier telkens voor verrassingen zorgt. Grind, zand en klei worden opgepakt, meegesleurd en weer neergelegd. Dit gaat er vaak hardhandig aan toe, maar met de scheppende kracht van het water wordt een prachtig landschap geboetseerd. Allerlei soorten planten en dieren profiteren van deze dynamiek en bewegen met de veranderingen mee.
Dit 'on-Nederlandse' ruige landschap vraagt wel wat van van de planten en dieren die er leven, maar ook van de wandelaar die komt struinen (er zijn geen keurige paadjes) én van de rivierbeheerder die zorg moet dragen voor dit unieke, wilde rivierlandschap. Hier in dit landschap is het devies meedenken en meebewegen met de rivier. Dus: water en natuur de ruimte geven, in een keurslijf dwingen is een vruchteloos gevecht.