Ecovention Europe - Vul een emmer met aarde en neem deel aan een kunstinstallatie

aug 11 2017, 10:04 Nieuws
emmer verkrijgbaar in museumwinkel en bibliotheken 002
Vanaf 3 september presenteert Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen een unieke overzichtstentoonstelling met Europese ecoventions .
Ecoventions ( ecology + inventions ) zijn kunstzinnige, spraakmakende en innovatieve projecten, die aandacht vragen voor ecologie en duurzaamheid. De tentoonstelling Ecovention Europe toont een overzicht van 60 jaar ecoventions met het werk van ruim 40 kunstenaars uit 13 verschillende landen, die beogen de milieucrises in Europa te belichten of op te lossen.

Binnen en buiten

Het merendeel van Ecovention Europe
zal te zien zijn in het nieuwe Hedendaagse Kunst museum in Ligne. Er zullen echter ook projecten in de buitenruimte gerealiseerd worden. Momenteel zijn er al twee projecten gerealiseerd aan de Cour Solanus aan het Kerkepad te Sittard. Het betreft een installatie van Jean-François Paquay (BE) getiteld Edible Environment en een installatie van Vera Thaens (BE) getiteld Roof Runoff Purifying System .
Vera Thaens biedt met het Roof Runoff Purifying System
een alternatief om regenwater te zuiveren. Haar manier van water zuiveren, verwijdert op natuurlijke wijze meer gifstoffen uit regenwater dan dat (chemische) waterzuiveringsinstallaties dat doen, wanneer het water daar via het riool terecht komt.

Emmerproject

Een andere, nog te realiseren, installatie in de buitenruimte van Sittard-Geleen is Garten (200 buckets) van Lois Weinberger. Om deze installatie te kunnen realiseren roept De Domijnen de hulp in van inwoners uit Sittard-Geleen en de regio. Voor de installatie zijn 200 emmers gevuld met aarde uit eigen tuin benodigd. Deze, op 200 diverse plekken gevulde emmers, worden op 3 september bij elkaar geplaatst in de Ursulinentuin in Sittard. Vervolgens wordt gekeken wat er uit de aarde gaat groeien en daarmee wordt een soort doorsnede van de flora in Sittard-Geleen en de regio verkregen.
[caption id="attachment_110574" align="alignnone" width="620"]

Deelnemen aan het Emmerproject

De emmers zijn tot en met 3 september (gratis) verkrijgbaar bij de onderstaande locaties (tijdens openingstijden):
  • Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst
  • Bibliotheek Sittard
  • Bibliotheek Geleen
  • Bibliotheek Echt
  • Bibliotheek Beek
  • Bibliotheek Stein
Bij de emmer hoort ook een formulier waarop onder andere de locatie van het vullen van de emmer vermeld moet worden. De gevulde emmer dient op zondag 3 september tussen 11:00 en 17:00 uur (samen met het invulformulier) ingeleverd te worden in de Ursulinentuin. Bij inlevering van een gevulde emmer wordt een kortingsvoucher uitgereikt voor een entreebewijs van het museum.
Meer informatie over het emmerproject is te vinden op: www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/programma/emmerproject/

Ecovention Europe , art to transform ecologies 1957-2017

3 september 2017 tot en met 7 januari 2018
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Opening op zondag 3 september om 13:00 uur