Een opstalverzekering tijdens een verbouwing

28 aug , 7:00 Nieuws
woningverbouwing
Ga je binnenkort verbouwen? Dan is het belangrijk dat je ook tijdens de verbouwing goed verzekerd bent. Tijdens een verbouwing is de kans op schade natuurlijk groter dan wanneer je gewoon ‘leeft’ in de woning. Als je gaat verbouwen, is het slim om jouw opstalverzekering nog even te herzien. Het kan namelijk zijn dat de dekking tijdens een verbouwing iets beperkter is. Pas dan eventueel de dekking aan of sluit een nieuwe opstalverzekering af.

Een ander (klus)huis verbouwen

Ben je een nieuw huis aan het verbouwen en woon je nog in je oude huis? Dan kan het een goed idee zijn om een aparte opstalverzekering af te sluiten. Met de opstalverzekering van Alpina is je klushuis goed verzekerd.

Waar moet je op letten bij een opstalverzekering als je gaat verbouwen?

Een opstalverzekering is een verzekering die jouw huis verzekert en alles wat daarbij hoort wat vastzit. Denk bijvoorbeeld aan het huis zelf, maar ook een pvc-vloer die is gelijmd, de keuken en de badkamer vallen onder de opstalverzekering.
Het is belangrijk om door te geven aan de verzekeraar dat je gaat verbouwen. Mocht er wel schade ontstaan en jouw verzekeraar weet er niets van, dat kan dit natuurlijk ook zo zijn gevolgen hebben. Ook moet je letten op de uitsluitingen van de verzekering.

Uitsluitingen

Het is slim om de polis van jouw verzekering door te nemen om te checken wat er wel en niet vergoed wordt tijdens een verbouwing, dit kan namelijk per verzekeraar verschillen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin er sprake is van wateroverlast terwijl de ramen in de woning ontbreken of als er nog niemand woont in het huis. Dit soort situaties staan allemaal beschreven in de polisvoorwaarden.

Risico van onderverzekering tijdens een verbouwing

Een verbouwing zorgt er vaak voor dat een woning meer waard wordt. Misschien heb je jouw woning wel uitgebouwd, heb je een dakkapel op het dak laten plaatsen of heb je jouw huis een grondige renovatie gegeven. De kans dat jouw woning hierdoor meer waard is geworden, is aanwezig.
Veel mensen vergeten na hun verbouwing overigens de opstalverzekering aan te passen. De waarde van de nieuwe staat van het huis is dus niet aangepast. Hierdoor is het risico op onderverzekering groter.
Mocht er wel wat gebeuren na de verbouwing, zoals een inbraak met schade of een brand, dan wil je natuurlijk wel dat alles goed wordt verzekerd. Zorg er daarom voor dat je niet onderverzekerd bent.

Wat moet je doen met schade tijdens een verbouwing?

Je zit er natuurlijk niet op te wachten, maar het kan zijn dat er schade ontstaat tijdens een verbouwing. Wat moet je dan doen? Het is allereerst goed om te kijken wie de verbouwing heeft uitgevoerd.
Als je de verbouwing laat uitvoeren door een aannemer en er ontstaat schade, dan kan de aannemer zijn verzekering hiervoor gebruiken mits hij goed is verzekerd. Dan hoef jij hier niet voor op te draaien. Voordat je gaat verbouwen, is het dus een tip om te achterhalen of de aannemer wel goed verzekerd is met een CAR-verzekering.
Als je zelf aan de slag gaat en er ontstaat schade, dan verschilt het per dekking en per verzekeraar hoe en of het wordt verzekerd. Het kan zijn dat er in de uitsluitingen vermeld staat dat schade bij zelf klussen niet wordt verzekerd.
In de polisvoorwaarden kun je hier meer over terugvinden. Bij een allrisk-verzekering kan het wel zijn dat schade wordt vergoed wat jij zelf hebt veroorzaakt: check natuurlijk wel altijd de voorwaarden van de verzekeraar. Vervolgens kun je contact opnemen met jouw verzekeraar.