Eerbetoon aan George Kooymans van Golden Earring

09 mrt 2021, 20:00 Nieuws
Onlangs werd bekend dat muzikant George Kooymans van de fameuze Haagse band Golden Earring stopt met zijn muzikale loopbaan.
De nu nog 72-jarige Kooymans nam dat besluit nadat hij werd gediagnosticeerd met de dodelijke spierziekte ALS. Daarmee komt tevens een einde aan het bestaan van Golden Earring. Aanstaande donderdag viert hij zijn 73e verjaardag. Als eerbetoon aan gitarist en songschrijver Kooymans klinkt die dag om 17:15 uur - het tijdstip op zijn geboorteakte - uit tal van carillons door het hele land het nummer Radar Love, waarmee de band een wereldhit scoorde.
Golden Earring trad in 1970 op tijdens de allereerste editie van het Pinkpopfestival in het Burgemeester Damenpark in Geleen. De band redde de eerste editie van het festival door zijn geluidinstallatie beschikbaar te stellen. Sindsdien is er sprake van een speciale band met Geleen. De band keerde in 1977 terug op Pinkpop en gaf verder in de jaren 70 tot begin jaren 80 jaarlijks een concert in een altijd uitverkochte Hanenhof.
Jos Cremers, organisator van de Geleense MP-Feesten, had Golden Earring nog graag een keer willen boeken, maar dat gaat nu helaas niet door. Toen Cremers het initiatief voor een ode aan Kooymans ter ore kwam realiseerde hij zich dat Geleen geen beiaard heeft. Maar niet meedoen aan dit eerbetoon was voor hem, gelet op de band tussen Geleen en Golden Earring, geen optie. Daarom regelde hij in vier dagen tijd een hijskraan, een draaiorgel, toestemming van de gemeente en een orgelboek met de muziek van Radar Love. Dat orgelboek werd afgelopen weekend gemaakt, zo vertelt orgeleigenaar Robert Ronday.
De weersverwachtingen voor donderdag (er wordt die dag stormachtig weer verwacht) maakten aanpassing van het plan noodzakelijk en daarom werd het draaiorgel vanmiddag al naar het dak van het oude gemeentehuis gehesen om op hoogte Radar Love boven Geleen ten gehore te brengen.
Om te voorkomen dat deze actie teveel mensen op been zou brengen werd er vooraf geen ruchtbaarheid aan gegeven.