De politie heeft in totaal 161 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling.
Dat blijkt uit een inventarisatie onder de parketten van het OM. Een daling van 15 procent en opzichte van vorig jaar; toen werden er op 1 januari 2022 190 verdachten aangeleverd bij het OM.
De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 58 keer geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, 69 maal geweld tegen overige personen en 23 maal geweld tegen goederen. In 11 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.
Het OM kan een zaak zelf afdoen, en een verdachte bijvoorbeeld een boete of een taakstraf opleggen, maar het OM kan een verdachte ook laten voorkomen bij een rechter. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht en zal de strafeis fors zwaarder zijn dan in andere vergelijkbare geweldszaken. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie. De parketten communiceren zelf over eventuele snelrechtzittingen.
“Wij zien een lichte daling in verdachten als het gaat om geweld tegen hulpverleners. Zo waren het er vorig jaar 89 en dit jaar 58. Dat het aantal daalt, maakt het niet minder erg. Iedere vorm van geweld is onacceptabel en tolereren wij niet”, aldus Guus Schram, coördinerend procureur-generaal tijdens de jaarwisseling. "Hulpverleners staan elke dag weer klaar om mensen te helpen en halen alles uit de kast om onze samenleving veiliger te maken. Zij moeten hun werk ongestoord kunnen doen en wij blijven dan ook prioriteit geven aan de opsporing en vervolging van de verdachten.”
Over 2022 is een recordhoeveelheid aan illegaal vuurwerk in beslag genomen door de politie en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat daarbij om een totale vangst van 684.439,90 kilo. Dat is ruim een verdriedubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor waar het om 205.904,35 kilo ging. In de vuurwerkbarometer
van het OM is te zien hoeveel de opsporingsdiensten in de afgelopen jaren aan illegaal vuurwerk in beslag hebben genomen.
Bron: Openbaar Ministerie