Op vrijdag 4 oktober heeft de eerste woningscan plaatsgevonden in Bunde. Deze woningscan is onderdeel van een pilot binnen het Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL).
Met een woningscan helpt WRL inwoners om hun woning beter te beschermen tegen
wateroverlast en de schade te beperken. Binnen de pilot zijn in negen Limburgse gemeenten 1.000 woningen geselecteerd voor een gratis woningscan.
Het startsein voor de eerste woningscan werd gegeven door gedeputeerde Michael Theuns, tevens voorzitter van de regionale actietafel van het Programma WRL en Vanessa de Rond, wethouder voor jeugd, onderwijs, duurzaamheid en
water van de gemeente Meerssen.
Gedeputeerde Theuns: "We doen er als overheden alles aan om onze inwoners beter te beschermen tegen wateroverlast. We kunnen het echter nooit helemaal voorkomen. Daarom is het ook goed dat mensen er zelf over nadenken en voorbereidingen treffen. De pilot met de woningscans is een belangrijke stap om inwoners hiermee te helpen. Deze pilot laat niet alleen zien welke concrete acties mogelijk zijn, maar maakt mensen ook meer bewust dat we allemaal iets kunnen doen om voorbereid te zijn op de impact van extreem weer. Overheden én inwoners".
Wethouder Waterbeheer Vanessa de Rond vult aan: "De gemeente Meerssen ondersteunt dit initiatief volledig. Veel mensen hebben al zelf maatregelen genomen, maar er zijn ook bewoners die eerst geadviseerd willen worden. Als gemeente nemen we stappen om wateroverlast te beperken, maar volledig zorgen dat het niet gebeurt kunnen we niet. Daarom is het belangrijk dat mensen zelf maatregelen nemen voor hun woning. Ik hoop dat deze woningscans hen over de drempel helpen om aan de slag te gaan."
Water Adviesteams
Begin dit jaar zijn in Beesel, Gulpen-Wittem, Meerssen, Roerdalen, Roermond, Sittard-Geleen, Valkenburg aan de Geul, Venlo en Voerendaal Water Adviesteams opgericht als onderdeel van een pilot om inwoners te ondersteunen bij het beter beschermen van hun woning tegen wateroverlast. De teams, bestaande uit deskundigen van de gemeente, Programma WRL, Waterschap Limburg, buurtbewoners en veiligheidsspecialisten hebben risicogebieden in kaart gebracht en pilotlocaties geselecteerd, met aandacht voor geografische spreiding en variatie in pandtypen, zowel woningen als bedrijfspanden. Met de pilot kan zo brede ervaring worden opgedaan. Bewoners van de geselecteerde gebieden zijn uitgenodigd voor een gratis woningscan om inzicht te krijgen in maatregelen tegen wateroverlast.
Pilot en vervolg
De woningscan is voorlopig alleen beschikbaar voor bewoners van de pilotgebieden. De pilot is bedoeld om inzicht te krijgen of deze vorm van advies aansluit bij de behoefte van inwoners. Tijdens de uitvoering wordt gekeken waarom bewoners wel of niet meedoen, hoe ze de scan en het advies ervaren, en of ze de aanbevelingen kunnen of willen uitvoeren. Ook wordt inzicht verkregen in veelvoorkomende maatregelen en kosten. De resultaten bepalen of en hoe de woningscans breder worden uitgerold naar risicolocaties voor hoogwater in Limburg. Verwacht wordt dat hier medio 2025 duidelijkheid over komt.
Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL)
Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) is gestart na de hevige
overstromingen in juli 2021. In WRL werken de
Provincie Limburg, het Waterschap Limburg, de Limburgse gemeenten en het Rijk samen om Limburg beter te beschermen tegen (extreme) wateroverlast.