Elf raadsfracties ondertekenen brief tegen energiecentrale in Rotem

06 feb 2021, 12:12 Nieuws
weg naar voetveer grevenbicht en zicht op de maas hersteld
Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vrijdag is een door elf raadsfracties van de gemeenteraad van Sittard-Geleen ondertekende brief naar het provinciebestuur van Belgisch Limburg gestuurd.

In de brief, die op initiatief van Nancy Kaufmann (fractievoorzitter Stadspartij) en Patrick Brouwers (fractievoorzitter CDA Sittard-Geleen) is opgesteld namens bijna alle gemeenteraadsfracties en die is gericht aan de gouverneur, de leden van de deputatie en de leden van de provincieraad van Belgisch Limburg, nemen de ondertekenaars stelling tegen de plannen voor de bouw van een elektriciteitscentrale in Rotem, tegenover Grevenbicht.

Alle raadsfracties, met uitzondering van die van de PVV en de fractie Klein, hebben de brief ondertekend. Dat betekent dat 33 van de 37 raadsleden zich tegen de plannen uitspreken.

De volledige tekst van de brief leest u hieronder.

Geachte gouverneur en andere leden van de deputatie van Limburg,

Geachte leden van de provincieraad van Limburg,

Nagenoeg alle fracties van de gemeente Sittard-Geleen (NL) hebben kennis genomen van de geplande bouw van een gasgestookte elektriciteitscentrale op het industrieterrein van Rotem binnen de gemeente Dilsen-Stokkem.

Rotem ligt op een steenworp afstand van het maasdorp Grevenbicht en dus van de gemeente Sittard-Geleen. Bij de eerdere bezwaren die door het college van burgemeester & schepenen van onze buurgemeente Dilsen-Stokkem tegen de bouw van de eerdergenoemde elektriciteitscentrale zijn geuit, sluiten wij ons als fracties van de gemeenteraad Sittard-Geleen volledig aan.

Met name het bezwaar inzake de milieueffecten willen wij ten zeerste onderstrepen, waarin werd geconcludeerd dat de bouw van een nieuwe energiecentrale die op zeer grote schaal fossiele brandstoffen gebruikt en daardoor bijdraagt tot een zeer hoge CO2-emissie, niet strookt met de klimaatdoelstellingen en het beleid dat zowel Dilsen-Stokkem als Sittard-Geleen daaromtrent willen voeren. Met name de forse CO2-uitstoot door deze energiecentrale zal zich niet door de landsgrenzen laten tegenhouden en botst met de ambitie van de chemiesite Chemelot in Sittard-Geleen, die zich nadrukkelijk in 2050 energieneutraal wilt profileren. Ook botst dit met de doelstellingen van het klimaatakkoord waar ook onze gemeentes zich aan verbonden hebben.

Aangezien wij grensoverschrijdende samenwerking van groot belang achten, sluiten wij ons als raadsleden van genoemde partijen van Sittard-Geleen aan bij het negatief advies van het college van burgemeester & schepenen van Dilsen-Stokkem. Men is van oordeel dat in deze vergunningaanvraag de visuele consequenties en milieu-impact van de bouw van deze elektriciteitscentrale op het industrieterrein van Rotem en de nabijgelegen natuurgebieden en woonomgeving onverenigbaar zijn met een aanvaardbare en goede ruimtelijke ordening en de klimaatambities.

Concluderend: wij sluiten ons aan bij het advies van het college van burgemeester & schepenen van de gemeente Dilsen-Stokkem om op deze locatie in Rotem géén elektriciteitscentrale te bouwen en roepen u dan ook op om dit advies op te volgen.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Salvino, fractievoorzitter gob

Patrick Brouwers, fractievoorzitter CDA

Math de Loo, fractievoorzitter GroenLinks

Nancy Kaufmann, fractievoorzitter Stadspartij

Phil Boonen, fractievoorzitter DNA

Bert Kamphuis, fractievoorzitter D66

Paul Kubben, fractievoorzitter PvdA

Frans van Montfoort, fractievoorzitter VVD

Hugo Kamps, fractievoorzitter 50PLUS

Jack Renet, fractievoorzitter SPA

Angelique Fredrix-Pilon, fractievoorzitter Fractie Fredrix

brief van elf raadsfracties tegen energiecentrale rotem