Het enige plantenluik ter wereld komt naar Sittard-Geleen

sep 27 2017, 7:19 Nieuws
het plantenluik plantenadoptie
Kunstenaarsduo 431art (DE) komt tijdens Ecovention Europe bij De Domijnen in actie voor planten door middel van een empathietraining en een plantenadoptieplan.
Torsten Grosch en Haike Rausch van 431art: "Met onze acties willen we planten redden, het esthetische bewustzijn over het milieu aanscherpen en alternatieve actiemodellen voor een duurzame en toekomstgerichte maatschappij tonen". Hun acties zijn onderdeel van de tentoonstelling Ecovention Europe die nog tot en met 7 januari 2018 te zien is in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen.

Empathietraining

Het 14-daagse kunstproject van 431art start met empathietrainingen met planten op 30 september en 1 oktober om 13:00, 14:00 en 15:00 uur in Museum Historie & Archeologie De Domijnen aan de Kapittelstraat te Sittard. Het doel van de empathietraining is om mensen te leren dat de natuur ons op alle niveaus voedt. Deelnemers ervaren tijdens de training op een speciale manier een sensorisch, spiritueel of 'interpersoonlijk' contact met planten. Hun ervaringen en medeleven kunnen de deelnemers vervolgens op de zogenaamde 'Muur van empathie' achterlaten.

Botanoadopt

Op maandag 2 oktober 2017 wordt om 12:00 uur de Pflanzenklappe® (het plantenluik) in gebruik genomen bij Museum Historie & Archeologie De Domijnen. In de klep kunnen anoniem ongewenste planten achtergelaten worden. Met het plantenluik en het daaruit voortvloeiende lange termijn project Botanoadopt® (adopteer een plant) wil 431art op een speelse wijze aangeven dat een plant geen wegwerpproduct is. Alle, bij het plantenluik ingeleverde, planten worden gefotografeerd door Grosch en Rausch en ook de naam en biografie van de planten worden genoteerd. Daarna worden de planten ter adoptie aangeboden. Elke adoptie is duurzaam omdat het geld voor het telen en vermarkten van nieuwe planten uitspaart. In 2017 werd Botanoadopt® met de Pflanzenklappe® door de Duitse Duurzaamheidsraad bekroond met de onderscheiding 'Duurzaamste Ecoproject 2017'.

Plantenluik

De Pflanzenklappe® (voor planten tot 1,20 meter hoogte) is van 2 tot en met 7 oktober geopend van 12:00 tot 19:00 uur bij Museum Historie & Archeologie De Domijnen aan de Kapittelstraat in Sittard. Van 8 tot en met 12 oktober kunnen de ingeleverde planten geadopteerd worden bij het 'adoptiebureau' dat ook gevestigd is bij Museum Historie & Archeologie. Op zaterdag 7 oktober wordt een tijdelijk 'adoptiebureau' gerealiseerd bij de biologische markt aan de Steenweg te Sittard. Adoptie is gratis, maar is gereguleerd door een bindend contract, dat onder meer voorschrijft om tweemaal per jaar een foto van de plant te sturen naar Botanoadopt®.
"We hopen dat er zoveel mogelijk mensen planten zullen inleveren en adopteren en we kijken met spanning uit naar de respons in Sittard van dit internationale project" aldus Haike Rausch en Torsten Grosch. Gastcurator Ecovention Europe Sue Spaid vult aan: "We zijn zeer dankbaar dat het BankGiroLoterij Fonds het mogelijk heeft gemaakt dit soort eco-participatie projecten bij Ecovention Europe te realiseren. Ik ben onder de indruk van de gelouterde eco-kunstenaars, zoals 431art, die vol enthousiasme en passie alle creativiteit aangrijpen om voor de inwoners van Sittard-Geleen dit soort projecten te creëren en uit te voeren."
Het project Botanoadopt® werd eerder uitgevoerd op internationale kunst-, media- en duurzaamheidsconferenties, evenals op (RUHR 2010, DRHA Londen, ISEA Istanbul, SPVU Museum voor Moderne Kunst in Zagreb, klimaatbeveiligingsconferentie van de stad Offenbach, samenwerking met de energie-industrie van de stad Frankfurt am Main). Tot nu toe zijn planten overgebracht naar 9 Europese landen. In Duitsland heeft 431art een landelijk adoptienetwerk opgericht. www.botanoadopt.org

Tijden en locaties van de diverse acties

Empathietraining

30 september en 1 oktober om 13:00, 14:00 en 15:00 uur
Museum Historie & Archeologie De Domijnen
Kapittelstraat 6, Sittard
Gratis deelname. Aanmelden via [email protected] o.v.v. empathietraining

Officiële ingebruikname plantenluik

Maandag 2 oktober om 12:00 uur door Tom de Rooij, directeur-bestuurder De Domijnen, Sue Spaid, gastcurator Ecovention Europe en 431art.