Een erfgoed vlinderboomgaard in Limburg

04 jan 2018, 8:00 Nieuws
the butterfly house4 002
Op zondag 7 januari 2018 presenteren kunstenaar Georg Dietzler (Keulen, DLD) en The Butterfly House (Maastricht) bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen de plannen voor een permanente ecovention in Limburg: The Butterfly Heritage Orchard in het Ridder Hoen Park in Heerlen.

Ecovention

Sue Spaid, curator van de tentoonstelling Ecovention Europe bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen: "Een van de belangrijkste resultaten van Ecovention Europe is de realisatie van een permanente ecovention voor Limburg." The Butterfly Heritage Orchard is een creatief samenwerkingsverband tussen de in Keulen gevestigde kunstenaar Georg Dietzler en het Maastrichtse The Butterfly House.

Een blijvend resultaat van Ecovention Europe

De vlinderboomgaard vormt de ideale ecovention, omdat alle mogelijke vormen van ecoventions hier vertegenwoordigd worden: van activisme tot herwaardering, van biodiversiteit tot herstel/terugwinning, van stedelijke infrastructuur tot voedselveiligheid en van klimaatverandering tot oikos (het verbeteren van welzijn).
Uniek project
Spaid: "Dit wordt niet alleen de eerste erfgoed boomgaard ter wereld die gecultiveerd wordt met bestuiving, maar er is ook nadrukkelijk aandacht voor vergeten vruchten en het cultureel erfgoed van de boomgaard. Daarnaast gaat de boomgaard dienst doen als een onderzoekslocatie voor bijvoorbeeld veldonderzoek naar biodiversiteit."

Samenwerking

The Butterfly Heritage Orchard komt tot stand door de samenwerking van diverse partijen: het Ridder Hoen Park, De Domijnen, Het BankGiro Loterij Fonds, de Gemeente Heerlen, Georg Dietzler, The Butterfly House en Stichting PLÖK.
Presentatie The Butterfly Heritage Orchard
Zondag 7 januari van 13:00 – 15:00 uur
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Vrije toegang op vertoning van een geldig entreeticket voor Ecovention Europe.
Tijdens de presentatie zullen Georg Dietzler, The Butterfly House (Stefan Cools en Sandra van den Beuken) en Mart Hermkens van Stichting Plök een korte inleiding geven op hun werk. In aanvulling daarop zullen zij een uiteenzetting geven van het huidige plan voor de permanente ecovention: The Butterfly Heritage Orchard. Nadien zullen zij beschikbaar zijn voor vragen en om hun ontwerp te bespreken met het publiek. Curator Sue Spaid zal hierbij als gespreksleider optreden.
Ecovention Europe
Art to transform ecologies, 1957-2017
tot en met 7 januari 2018
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Ligne 5, 6131 MT Sittard
www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen