Euregionale actiegroepen willen opheldering van Merkel

04 feb 2019, 9:05 Nieuws
kerncentrale van tihange michielverbeek cc by sa 30
De Euregionale actiegroepen die zich inzetten voor spoedige sluiting van in elk geval de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3 willen zetten grote vraagtekens bij de nieuwe stellingname van Bondskanselier Merkel ten aanzien van deze kernreactoren.
In een brief aan de media stelt de Nederlandse tak van de actiegroep Stop Tihange dat de Duitse regering de kernreactoren van Tihange-2 en Doel-3 tot aan de zomer van 2018 bestempelde als de gevaarlijkste van Europa en daarom onmiddellijke stillegging eiste. De Duitse regering volgde daarmee het advies op van de RSK, de Duitse waakhond inzake kernenergie.
Nu heeft de Duitse regering die stellingname laten vallen en wordt sluiting niet langer geëist.
De voorzitter van de RSK, Rudolf Wieland, heeft in een interview gezegd dat hij deze draai van 180 graden van de Duitse regering niet begrijpt en dat deze niet is ingegeven door informatie van de RSK. Letterlijk zegt hij: “Wij zullen deze zekerheid ook niet geven”.
De vraag is dan ook waardoor de wijziging in stellingname betreffende Tihange-2 en Doel-3 is veroorzaakt. Volgens Stop Tihange is de meest voor de hand liggende reden dat Duitsland de brandstofstaven levert voor de kernreactoren in België en dat dit niet strookt met de eis tot sluiting van de reactoren. “De Duitse regering laat hiermee economische belangen zwaarder wegen dan de veiligheid van miljoenen mensen rondom de kerncentrales van Tihange en Doel”, zo stelt Stop Tihange.
Naar aanleiding hiervan hebben een aantal wetenschappers en experts, verenigd in de INRAG (International Nuclear Risk Assesment Group), een brief geschreven aan de Duitse regering en het ministerie van Milieu met de vraag om de ommezwaai inzake de sluiting van Tihange-2 en Doel-3 te heroverwegen.
Op initiatief van de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) zijn bezorgde burgers uit de omgeving van de Belgische kerncentrales Tihange en Doel, verenigd in een Euregionaal overleg, met een soortgelijke actie gestart. In een brief aan Bondskanselier Merkel en Minister Schulze van Milieu vragen ze opheldering over de scheurtjesreactoren Tihange-2 en Doel-3 en de ommezwaai van de Duitse regering.
De actiegroepen uit het Euregionale overleg willen duidelijkheid van de Duitse regering: “Het gaat om de veiligheid van heel veel mensen. Het zou Merkel en Schulze sieren als ze naar hun nucleaire experts luisteren en de Belgische regering op haar verantwoordelijkheid aanspreken.”
Vereniging Stop Tihange Nederland vindt dat welzijn en veiligheid van mensen voorop horen te staan in de plannen van regeringen. "Ze horen geen ondergeschoven kindje te zijn ten opzichte van economische belangen."