Sittard-Geleen is dit weekend met een etappe van de Eneco Tour, de Pearl Izumi Cup op Watersley en het NK Eliminator op de Markt van Sittard het toneel van een aantal aansprekende wielerevenementen.
Voor Circe Klasberg dan ook hét moment om een ander wielerevenement onder de aandacht te brengen. Sittard-Geleen herbergt komend jaar namelijk het Europees Kampioenschap Unicycling. Dat internationale evenement, met deelnemers uit onder andere Denemarken, Duitsland, Spanje, Frankrijk, en België, wordt gehouden van 28 juli tot en met 6 augustus.
Niche
Unicycling - fietsen op een éénwieler - is niet enkel voorbehouden aan circusacrobaten. Er is een kleine groep enthousiastelingen in Nederland die zich met deze vrij onbekende tak van sport bezig houdt. Het aantal eenwielrijders die zich met een vorm van wedstrijdsport bezig houden wordt door Circe op een kleine honderd geschat. Verder is er een veel grotere groep die het eenwielrijden puur voor de lol beoefent.
"Unicylcing is leuk, veelzijdig, door iedereen te leren en voor iedereen betaalbaar", zegt Circe. "Met dagelijks een keer of drie twintig minuutjes oefenen krijg je het unicyclen met een weekje onder de knie. Dan kun je weliswaar alleen nog maar vooruit, maar dan begint het pas echt leuk te worden. Wenden en keren, achteruit fietsen, stilstaan en springen: allemaal vaardigheden die je al doende opdoet, bijvoorbeeld tijdens een wedstrijdje basketbal of zaalhockey op de eenwieler."
Hannelore Klasberg op de eenwieler voor snelheidswedstrijden en lange afstandsraces.
Drive
Gevraagd naar Circe's motivatie om het EK Unicycling naar Nederland te halen zegt ze: "Dat gebeurt vanuit de passie voor de sport en de ondersteuning van onze eigen kinderen. Na overleg met de wereldbond IUF is het EK Eenwieleren 2017 officieel toegekend aan Nederland." Circe's dochter Hannelore neemt regelmatig deel aan internationale wedstrijden en is vooral op de langere afstanden actief. Thierry Wilders concentreert zich dan vooral op het nemen van hindernissen, liefst in de stad. Hij beoefent de sport vooral recreatief.
Faciliteiten
Wethouder Ruud Guyt: "Het is mooi om te zien dat een qua aantal beoefenaren zo kleine sport als Unicycling zo verrassend veel te bieden heeft en dat men erin is geslaagd om het EK hiernaartoe te halen. Een logische keuze, want de gemeente heeft tal van faciliteiten binnen haar grenzen om de verschillende disciplines die tijdens het EK worden beoefend mogelijk te maken. Want waar in Nederland vind je binnen één gemeente een goed geoutilleerde atletiekbaan, sporthallen, overdekte wielerbanen (denk aan Wood 15) en heuvelachtig terrein (MTB-trail op Watersley)? De gemeente Sittard-Geleen ziet het EK Unicycling dan ook graag komen."
Circe verwacht dat volgend jaar zo'n 2000 mensen - 500 wedstrijddeelnemers, 150 'non-copetitors' en supporters - het EK zullen bezoeken.
Om het eenwielrijden en het EK Unicycling alvast onder de aandacht te brengen wordt vanavond op de Markt in Sittard, tijdens het NK Eliminator, een demonstratie unicycle trial gegeven.
Disciplines Unicycling
De eenwielersport kent een negental disciplines, waarvan er tijdens het EK Unicycling zeven aan bod komen. We lichten ze kort even toe.
- Urban met:
- Trial: Het springen op obstakels zoals pallets en boomstammen
- Flatland: Moeilijke trucs met de eenwieier op vlakke grond.
- Street: Moeilijke trucs waarbij gebruik wordt gemaakt van divers straatmeubilair.
- Track: wedstrijden op een atletiekbaan waarbij het gaat om snelheid. Hierbij komen nagenoeg alle atletiekonderdelen aan bod, maar dan op eenwielers: verspringen, hoogspringen, 100 meter sprint, estafette, 200 meter, 800 meter etc.
- Road: Lange afstandswegwedstrijden: 10 kilometer, marathon en zelfs 100 kilometer
- Freestyle: choreografie op muziek door eenling, duo of groep.
- Muni: off road wedstrijden bestaande uit Cyclocross, Uphill, Downhill en Crosscoutry.
- Teamsporten:
De wedstrijden worden verreden in diverse leeftijdsklassen, deelnemers variëren in leeftijd van 7 tot 70 jaar, maar de grootste groep deelnemers is tussen de 12 en 25 jaar oud.