Afgelopen nacht ging de klok om 02:00 uur vooruit naar 03:00 uur. Een uurtje slaaptekort lijkt weinig, maar het duurt toch wel even voordat iedereen weer in het goede ritme zit.
Want een klok is snel vooruitgezet, maar onze biologische klok heeft wat meer tijd nodig om zich aan te passen.
Voorlopig is het voor menigeen die maandag naar zijn werk gaat weer donker bij het opstaan. Daar staat dan tegenover dat het een uurtje later donker is dan tijdens de periode dat de wintertijd - wat eigenlijk de normale tijd is - van kracht is. Dat vinden veel mensen in de zomer wel prettig, omdat er 's avonds langer nog buitenactiviteiten kunnen worden ondernomen.
Voor mensen die het verzetten van winter- naar
zomertijd verwarrend vinden helpt het volgende het ezelsbruggetje: vóórjaar – klok vóóruit. In het laatste weekend van oktober wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in.
In Europees verband bestaan er al enige tijd plannen om het twee maal per jaar verzetten van de klok af te schaffen. De EU-lidstaten moeten zelf kunnen bepalen of zij permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het Europees parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat in de Europese lidstaten.
Volgens de Europese Commissie is het hanteren van twee verschillende tijden zinloos, want we besparen er geen energie mee en het zou ons bioritme verstoren. Ook volgens deskundigen is afschaffen van de zomertijd en het aanhouden van de wintertijd voor onze gezondheid de beste optie.