Ex-wethouder verstaat de kunst van zelfspot

28 feb 2022, 20:11 Nieuws
kim sjlaag van de meule
Ze had er een zware kluif aan, het dossier windmolenpark Holtum-Noord en het kostte haar uiteindelijk – figuurlijk – de kop.
Wethouder Kim Schmitz diende in november afgelopen jaar haar ontslag in nadat haar partij GroenLinks uit de raadscoalitie van Sittard-Geleen stapte. Dat gebeurde omdat een ruime raadsmeerderheid, inclusief de andere coalitiepartijen, een motie had aangenomen om het proces van vergunningverlening voor de plaatsing van windmolens op industrieterrein Holtum-Noord stil te leggen in afwachting van nieuwe landelijke normen. De oude bleken niet volledig te stroken met het Europees recht.
Zondagmiddag zette Schmitz haar politieke nederlaag om in een ereprijs in de Sittardse carnavalsoptocht: ze liep – zichtbaar aangeslagen door een klap van de windmolen – met een windmolen op haar helm, een afgebroken molenwiek over de schouder en het dossier onder de arm als enkeling mee in de optocht. De jury beloonde haar zelfspot met een ereprijs. "Zelfspot: je kan er als politicus nooit genoeg van hebben," zo vonden met de jury ook veel toeschouwers langs de optochtroute.
Mocht stadscarnavalsvereniging de Marotte Zitterd in de toekomst ooit een vorstin in plaats van een vorst willen benoemen, dan is Kim Schmitz wellicht een geschikte kandidaat. Wel zal ze dan ongetwijfeld een deel van de volledige titel waarmee de vorst zichzelf aanprijst gewijzigd willen zien. De benaming Sjlaag van de wèndjmeule van Momus zal dan ongetwijfeld worden veranderd in Sjlaag van de wèndjmeule van Holtum . Een onderscheiding van de Maastrichtse herensociëteit Momus zit er helaas niet meer in, want die hield in 1939 op te bestaan.