Extra rondleiding door voormalig NAVO Hoofdkwartier

06 aug , 11:10 Nieuws
persbericht voormalig navo hoofdkwartier extra rondleidingen
© Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers
Vanaf september tot en met december worden er vanwege grote belangstelling extra rondleidingen gegeven door een bijzonder monument uit de Koude Oorlog.
Het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO in de Cannerberg bij Maastricht werd in 1992 gesloten. In de tijd van de Koude Oorlog werd vanuit dit geheime hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Door de grote belangstelling zijn er het gehele najaar extra rondleidingen door het ondergrondse hoofdkwartier, dat decennia lang het epicentrum vormde van de Westerse Koude Oorlog Verdedigingslinie. Meer informatie over deelname en het reserveren van tickets via www.limburgs-landschap.nl/kalender.
Het voormalige hoofdkwartier in de Cannerberg werd door de NAVO gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd.
In 1992 werd het complex gesloten en ontmanteld omdat de dreiging van de Koude Oorlog was verdwenen, maar het thema lijkt nu weer actueler dan ooit. Sinds 2013 is er een enthousiaste vrijwilligersgroep van Het Limburgs Landschap actief die rondleidingen verzorgt. Deze groep heeft de laatste jaren ook hard gewerkt aan de verdere inrichting van de groeve met als kroon op hun werk de recent ingerichte Pilot Briefing Facility, die is overgebracht vanuit de bunkers van de Britse militaire vliegbasis RAF Brüggen. De vrijwilligers proberen op deze manier bezoekers een beeld te schetsen van wat er zich tijdens de Koude Oorlog in dit geheime hoofdkwartier heeft afgespeeld.

Praktische informatie

In het najaar zijn er vanaf september tot en met december in de ‘NAVO-berg’ extra rondleidingen. Een enthousiaste groep gidsen, waaronder veel oud-medewerkers van het NAVO-Hoofdkwartier, staat voor u klaar om in twee uur tijd de Koude Oorlog te laten (her)beleven. Voor € 7,50 per persoon (beschermers van Het Limburgs Landschap ontvangen korting) kunt u een ticket kopen op www.limburgs-landschap.nl/activiteiten/kalender.