Facebookpost Sittardse journalist veroorzaakt ophef

31 mei 2022, 8:00 Nieuws
etiket varkenshaas jumbo zurichtstraat sittard
Een Facebookpost van Sittardenaar Guus Queisen, freelance journalist voor de agrarische sector, heeft voor ophef gezorgd, zo meldt de website pigbusiness.nl .
In zijn post plaatste hij een foto van een etiket op een stukje varkenshaas. Queisen kocht het stukje vlees bij een lokale vestiging van supermarktketen Jumbo. Op het etiket staat dat het vlees afkomstig is van een varken dat werd gehouden in Slowakije en dat werd geslacht in Hongarije. Het stukje vlees vond vervolgens via Meat Friends zijn weg naar de lokale supermarkt van Jumbo.
Queisen plaatste de foto van het etiket op zijn Facebookpagina met als begeleidende tekst: ”Door de landbouw ons land uit te jagen maken we ons geheel afhankelijk van het buitenland. Waar dat toe kan leiden ervaren we nu aan den lijve.” Wat hij daarmee wil aangeven is dat we in Nederland zeer moeten oppassen dat we niet onze eigen voedselproductie verkwanselen. Als er in de wereld iets misgaat kan die afhankelijkheid van buitenlandse producenten ons duur komen te staan. Verder voldoet het door Jumbo verkochte varkensvlees volgens Queisen niet aan de hoge en dure eisen die het Nederlandse Beter Leven keurmerk (1, 2 en 3 sterren) stelt aan het houden van dieren.
De ophef over zijn bericht ontstond toen het werd opgepakt door Farmers Defense Force (FDF). FDF wijst erop dat zowel in Hongarije als in Slowakije de Afrikaanse varkenspest voorkomt bij wilde zwijnen en dat daarom import van vlees uit die landen een zeer groot risico met zich meebrengt. FDF gaat Jumbo en leverancier Meat Friends een brief sturen met een oproep om te stoppen met vleesimport uit landen waar Afrikaanse varkenspest (AVP) heerst.
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) raadt het op zijn website overigens iedereen al jaren af om uit genoemde landen vleesproducten mee naar Nederland te nemen.