Belgische atoomwaakhond FANC ongerust over veiligheid kerncentrales

19 nov 2016, 18:56 Nieuws
tihange bij huy traumrune wikimedia commons via wikimedia commons
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in België maakt zich zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales.
Dat meldt de Belgische krant La Libre vandaag. De krant baseert zich op twee kritische brieven die door topman Jan Bens van het FANC zijn verstuurd aan Engie/Electrabel. Aanleiding voor die brieven waren bevindingen bij bezoeken aan de kerncentrales.
Uit bezoeken aan Tihange in augustus bleek dat Engie/Electrabel het actieplan voor die centrale slechts gedeeltelijk heeft doorgevoerd.
Bens maakt zich zorgen over de brandveiligheid van de centrales. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat door een brand mogelijk een kernramp kan ontstaan. Daar wordt volgens hem onvoldoende proactief op gereageerd. In zijn ogen etaleert het bedrijf nu al meer dan een jaar het onvermogen "om structureel, snel en efficiënt te reageren om de veiligheid significant te verhogen".
Afgelopen week werd bekend dat het FANC heeft geweigerd een veiligheidsvergunning aan Electrabel toe te kennen. Die weigering is gebaseerd op een interne audit van oktober, waarin een aantal 'ernstige en fundamentele' gebreken in de bescherming van gegevens over de veiligheid van de kernreactoren aan het licht kwamen. Zo bleek een onderaannemer van het Amerikaanse bedrijf dat de toegangsbadges beheert, over alle nieuwe veiligheidsplannen van de sites te beschikken.