FANC: Tihange 2 veilig om op te starten

17 nov 2015, 12:57 Nieuws
tihange centrale michielverbeek cc by sa 30
Michielverbeek CC-BY-SA-3.0
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) "geeft toelating voor de heropstart van Doel 3 en Tihange 2".
Op 17 november 2015 heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) aan uitbater Electrabel toestemming verleend om de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten. Beide reactoren lagen reeds geruime tijd stil omdat er onzekerheid bestond over hun veiligheid.
Tijdens een onderhoudsbeurt in de zomer van 2012 werden in beide kernreactoren haarscheurtje in de wand van het reactorvat geconstateerd. Na vele onderzoeken en rapporten heeft de FANC nu geconcludeerd dat beide centrales veilig heropgestart kunnen worden.
Volgens het FANC heeft Electrabel aangetoond dat de scheurtjes ('waterstofvlokken') in de wanden van de reactorvaten "geen onaanvaardbare impact hebben op de veiligheid van de reactoren".
Doel 3 en Tihange 2 worden binnenkort dus weer in productie genomen. Centrale Doel 3 moet nog mee tot oktober 2022, Tihange 2 tot februari 2023.
De centrale van Tihange is de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws geweest. Ten gevolge van diverse incidenten bestaan er in de omgeving de nodige zorgen over de veiligheid van de centrale, die ongeveer 75 kilometer ten zuidwesten van Sittard-Geleen ligt.