Feestelijke ingebruikname continuo-orgel verplaatst naar 2021

27 apr 2020, 19:05 Nieuws
pijporgel
De Stichting Behoud Franse Klooster heeft de feestelijk ingebruikname van het continuo-orgel in het Zuyderland Medisch Centrum zeker tot volgend jaar uitgesteld.
De reden daarvoor is de verlenging van het verbod op bijeenkomsten tot tenminste 1 september.
Het continuo-orgel is gebouwd met gerestaureerde delen van het Verschueren-orgel uit de voormalige ziekenhuiskapel op de hoek van de Heinseweg en de Walramstraat in Sittard. In de kapel werd na de verhuizing van het voormalige Maaslandziekenhuis naar de nieuwbouw van het huidige Zuyderland Medisch Centrum in Geleen brand gesticht. Daarbij liep het orgel de nodige schade op.
De Stichting Behoud Franse Klooster zette zich middels allerlei fundraisingacties en concerten in voor de restauratie van het orgel en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de bouw van het continuo-orgel, een mobiel orgel waarin pijpen van het voormalige Verschueren-orgel uit de ziekenhuiskapel zijn verwerkt.
Het orgel zou op 28 juni plechtig worden ingezegend en daarna in gebruik worden genomen met een vrij toegankelijk orgelconcert in de hal van het ziekenhuis. In maart moest de stichting echter bekendmaken dat de heringebruikname naar een latere nog te bepalen datum wordt verplaatst. Naar het zich nu laat aanzien wordt dat ergens in 2021. De exacte datum wordt in overleg met Zuyderland Medisch Centrum vastgesteld zodra de coronapandemie voorbij is.
Ook het in de zomerperiode van dit jaar geplande bezoek met geïnteresseerden, vrienden en vrijwilligers van de stichting en orgelliefhebbers aan de orgelwerkplaats van Nijsse in Oud-Sabbinge is gecanceld en wordt verschoven naar een latere nog te bepalen datum.
De stichting onderstreept dat zij de richtlijnen van het RIVM strikt opvolgt en dat dientengevolge op dit moment niet met zekerheid kan worden voorzien of dit jaar een kerstconcert georganiseerd kan worden. "Maar wij willen wel positief blijven. Het orgel zal er komen!," zo laat Stichting Behoud Franse Klooster weten.
De stichting heeft een video op YouTube geplaatst met een update over de herbouw van het orgel uit de voormalige kapel van het Franse Klooster tot continuo-orgel voor Zuyderland. In de film zijn beelden opgenomen van de firma Orgelbouw Nijsse uit Oud-Sabbinge, die het orgel restaureert en bouwt.