Fietsplezier: fietsen geeft kinderen meer vrijheid

11 okt 2022, 10:00 Nieuws
fietsplezier 2022 2
Afgelopen zaterdag was het exact vijf jaar geleden dat Stichting Wielerbaan Geleen begon met het aanbieden van fietslessen voor jonge kinderen.
In de vijf daarop volgende jaren deden tal van kinderen mee aan de fietsvaardigheidstrainingen. Wat op 8 oktober 2017 op initiatief van Michel van Dijke begon met drie kinderen groeide al snel uit tot soms 25 kinderen of zelfs meer per les. Van Dijke geeft nu ook via Greutsj fietsles op scholen.
Hij startte destijds met het geven van fietslessen, omdat veel kinderen niet of nauwelijks fietsten. "Ik kreeg ook berichten binnen van ouders dat hun kind van bijvoorbeeld 8 jaar nog niet kon fietsen. Toen dacht ik: er is werk aan de winkel. Door onze speelse en leuke manier van fietsles geven, zien we dat er weer meer kinderen in de regio de fiets pakken.”
Fietsen is heel belangrijk voor kinderen: ze ontwikkelen op jonge leeftijd zelfvertrouwen en krijgen hierdoor een positief zelfbeeld. Als ze wat ouder zijn kunnen ze zich dan goed zelfstandig verplaatsen en krijgen daardoor meer vrijheid. Bovendien is fietsen goed voor de motoriek van een kind.
Van Dijke: “Je ziet vaak dat ouders het handiger vinden om kinderen met de auto naar school te brengen, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Ouders vinden het immers ook gevaarlijk om hun kinderen door het drukke verkeer te laten fietsen. Dit zorgt weer voor een toename van auto’s en dus meer onveiligheid voor fietsers.”
Fietsen is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook voor het milieu. Met fietsen zorg je voor een betere luchtkwaliteit. Kortom fietsen heeft alleen maar voordelen. “Mijn advies is dan ook: begin op jonge leeftijd met fietsen. Tijdens mijn fietsvaardigheidstrainingen komen er al kinderen vanaf 4 jaar op hun loopfiets of fiets met zijwielen. Ook voor deze leeftijd heb je al leuke vaardigheidsoefeningen. Wat ik bijvoorbeeld doe is met warm weer de kinderen proberen te raken met natte sponzen. Ze proberen de sponzen natuurlijk allemaal te ontwijken en tegelijkertijd houden ze hun omgeving waar ze fietsen goed in de gaten. Ook laat ik ze ballonnen aantikken, bidonnetje grijpen, achterom kijken tijdens het fietsen enzovoorts. In de leeftijd van 5 of 6 en ouder doen we de slakkenrace (langzaam fietsen), de raketrace (snel fietsen), lopen met de fiets in de hand, over obstakels fietsen, zeepbellen vangen en balletje trappen vanaf de fiets. Na een aantal keren te hebben geoefend zie ik een betere motoriek bij alle kinderen. Dit is een groot voordeel voor hun toekomst".
Fietsplezier is iedere zaterdagochtend om 10:00 uur naast de wielerbaan aan de Kummenaedestraat in Geleen. Deelname kost 1 euro per kind.
fietsplezier 2022 1
Kijk voor meer informatie op www.greutsj.nl of www.stichtingwielerbaangeleen.com .