Filmmaker Marijn Poels naar Limburg met documentaire Paradogma

11 nov 2018, 9:04 Nieuws
marijn poels in berlijn paradogma
De komst van regisseur Marijn Poels naar Limburg op 15, 16, 17 november staat garant voor verhitte discussies.
Een jaar geleden was dat ook al zo, toen met zijn veelbesproken klimaatdocumentaire The Uncertainty Has Settled . Daarin liet hij zowel wetenschappers aan het woord die de opvatting dat het klimaat wijzigt als gevolg van menselijk handelen steunen als wetenschappers die daar vraagtekens bij zetten. Hiervoor werd Poels zowel geprezen als verketterd.
Nu komt de in Berlijn wonende documentairemaker terug met zijn vervolgdocumentaire Paradogma die te zien zal zijn in Filmhuis De Domijnen in Sittard (15 november), in de Nieuwe Scene in Venlo (16 november) en in Lumière Maastricht (17 november)
Poels besloot in zijn vervolg film te onderzoeken waarom zijn critici zo boos op hem werden. Hij onderzoekt, zoals hij het zelf noemt "de giftige staat van het moderne publieke debat". Tijdens zijn zoektocht maakt hij extreem relevante thema's - polarisatie, conformisme en intolerantie – zichtbaar. "Of het nu gaat over klimaatverandering, migratie of Rusland. Daarover heerst maar één zienswijze," vertelt Poels. "Wijk je daarvan af wordt je al vlug geframed, gedemoniseerd en uitgeschakeld van het publieke debat. Hoe vrij is het liberale westen eigenlijk nog? En moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Wat schuilt er achter de neiging van politiek-correct Europa om andersdenkenden de mond te snoeren?"
Dit werd het uitgangspunt voor zijn tweede film Paradogma. Hierin spreekt hij allerlei andere 'afvalligen' van politiek correcte ideeën. Van Jordan Peterson tot Aleksandr Dugin, de huisideoloog van Poetin; van een overlever van de Anders Breivink moordpartij tot controversiële bestsellerschrijver Dirk Müller. Een reis langs oeroude tribale conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan. Wat is het mechanisme achter de tirannie van de 'meerderheidsmening'? En welke psychologische factoren spelen een rol in de bescherming van ons gevoel dat vaak vermomd als 'de waarheid' onze ratio uitschakelt? Een fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht.
Paradogma toert een week lang door Nederland - als onderdeel van zijn Europese tour - in aanwezigheid van Marijn Poels. Hij geeft een inleiding vooraf, en na afloop kan de zaal met hem in discussie gaan.
paradogma 1